Galerija Miće Popovića biće potpuno obnovljena

Izvor: Politika, 18.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galerija Miće Popovića biće potpuno obnovljena

Legat poznatog srpskog slikara već dve decenije nalazi se u jednoj od najlepših lozničkih kuća

Loznica – Stalna postavka slikara Miće Popovića u Loznici dobiće lepše, detaljno rekonstruisano okruženje. U toku je obnova jedne od retkih sačuvanih starih kuća – Milivoja Katića iz 1876. godine, u kojoj se već dve decenije nalazi legat poznatog umetnika. Arhitektonski i konzervatorski radovi i preuređenje enterijera koštaće 3,6 miliona dinara, a po >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << polovinu sredstava obezbedili su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, sektor za turizam, i grad Loznica.

– Najveći deo poslova trebalo bi da se završi do kraja februara. Trenutno, intenzivno se obavljaju građevinski, elektromonterski i zanatski radovi u unutrašnjosti starog zdanja. Elektroinstalacija je bila u katastrofalnom stanju, a neophodna je i zamena stolarije i krova. Zbog konzervacije bareljefa, koja zahteva povoljne meteorološke uslove, obnavljanje fasade moraće da sačeka proleće, kaže za „Politiku” direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić” u Loznici Dajana Đedović.

Kuća Katića u glavnoj lozničkoj ulici Jovana Cvijića broj 15 proglašena je za spomenik kulture. Saglasnost za obnovu pribavljena je od Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu, pod čijim se stručnim nadzorom obavljaju svi sadašnji radovi. Od 28. oktobra 1989. godine u ovom zdanju se nalazi galerija koja nosi ime slikara Miće Popovića i njegove supruge, takođe istaknutog likovnog umetnika, Vere Božičković-Popović. Te godine Popović je proglašen i za počasnog građanina Loznice.

– Rodnom gradu Mića Popović je poklonio svojih 20 slika, 18 grafika, dve mape sa grafikama i dva crteža, koje je sam odabrao. Tu su i knjige koje je pisao o slikarstvu, ali i one u kojima o njemu govore Dobrica Ćosić, Borislav Mihajlović Mihiz, Lazar Trifunović, Zoran Gavrić, Miodrag Pavlović... Tri godine kasnije legat je upotpunjen sa šest dela u tehnici enformela slikareve supruge Vere Božičković-Popović, kao i nekim ličnim predmetima, poput njegovog štafelaja, radnog mantila, kičica, boja – ističe Dajana Đedović.

Mića Popović je rođen u Loznici 12. juna 1923. godine, a umro je u Beogradu 22. decembra 1996. godine. Njegova porodica se 1927. godine preselila u prestonicu, gde je već kao gimnazijalac učestvovao sa tri slike na 13. jesenjoj izložbi beogradskih likovnih umetnika u paviljonu „Cvijeta Zuzorić”. Prvu samostalnu izložbu otvorio je 1950. godine, za dopisnog člana SANU izabran je 1978. godine, a za redovnog 1985. godine.

U stalnoj postavci galerije „Mića Popović i Vera Božičković-Popović” izložene su umetničke slike sa motivima stare Loznice. „Čukundedova kuća” nastala je još davne 1936. godine, a najmlađa je „Velika mrtva priroda” iz 1989. godine.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 19/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.