Galerija Matice srpske: Ikona Presvete Bogorodice Utešiteljke El Grekovo delo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 18:55

Galerija Matice srpske: Ikona Presvete Bogorodice Utešiteljke El Grekovo delo?

Život i delo čuvenog evropskog slikara El Greka spojili su dva sveta – pravoslavno vizantijsko nasledje i evropsku umetnost renesanse o čemu svedoči ikona Presvete Bogorodice Utešiteljke iz Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve, za koju se veruje da je njegovo delo i koja se, izuzetnim povodom, trenutno nalazi u Galeriji Matice srpske U Novom Sadu.

Dela jednog od najznačajnijih umetnika evropske renesanse i manirizma, čuvenog El Greka biće u sastavu prve Međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izložbe Galerije Matice srpeske u godini Evropske prestonice kulture naslovljene "Migracije u umetnosti - umetnost migracija".

Naime, veruje se da je ikona Presvete Bogorodice Utešiteljke iz Pravoslavne crkve Svetog Jovana u Benkovcu Eparhije dalmatinske rani rad ovog čuvenog slikara.

A zahvaljujući saradnji sa Umetničkim dijagnostičkim centrom "Ormilija" iz Grčke, biće urađena naučna analiza i studija ovog dela najsavremenijim tehnološkim metodama sa idejom da se utvrdi autorstvo.

Ova ikona, čije su posebno istraživanje podržali Eparhija dalmatinska i Muzej Srpske pravoslavne Crkve u Beogradu, biće, dakle, deo velike izložbe čija će postavka trajati od februara do aprila sledeće godine, a na kojoj će Galerija Matice srpske predstaviti nacionalnu i evropsku umetnost prošlosti, ali i savremenu umetničku produkciju kao refleksiju aktuelnih migracija.

Više u prilogu RTV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.