Francuska književnica Kamij Kušner gošća Novog Sada i Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 06:36

Francuska književnica Kamij Kušner gošća Novog Sada i Beograda

Na poziv Akademske knjige, Francuskog instituta u Srbiji i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, francuska književnica Kamij Kušner gostovaće danas u 19 časova u Dom omladine u Beograda, a sutra, u četvrtak, 8. decembra u 15 časova na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, saopštili su organizatori.

Povod za gostovanje Kamij Kušner jeste njen roman Familia grande koji je nedavno objavljen u Srbiji. To je priča o jednoj velikoj porodici, koja voli da vodi rasprave, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se smeje, pleše, da uživa u moru i suncu.

Istovremeno to je priča jedne devojčice kćerke sestre žene majke, koja, nakon godina opterećujuće ćutnje, najzad skuplja hrabrost da obznani jednu nasilnu dominaciju, koja je poprimila formu incesta.

Kamij Kušner (Camille Kouchner, 1975) je književnica i univerzitetski profesor prava. Familia grande je njena prva knjiga, koju je na srpski prevela Svetlana Stojanović, objavila Akademska knjiga.

Njeno gostovanje je povodom debate u okviru ciklusa "Šta je rod?."

Ovom događaju će prisustvovati i francuski filozof Mark Krepon, autor dela "Smrtonosno ćutanje" koje je prevedeno na srpski 2019. i koje je iste godine bilo predstavljeno u Francuskom institutu u Beogradu.

Krepon je profesor na čuvenoj École Normale Supérieure u Parizu. Autor je brojnih eseja i članaka, od kojih je većina posvećena tematici nasilja.

Njegov rad usmeren je na povezivanju filozofije i književnosti, budući da smatra da je književnost oblast koja omogućuje izražavanje najdubljih osećanja proisteklih iz iskustva nasilja.

Gostima iz Francuske pridružiće se u razgovoru i sociološkinja Zorica Tomić, autorka dela Knjiga o ćutanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.