Izvor: Blic, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folenvajder i Viktor Bejli

Folenvajder i Viktor Bejli

Novu muzičku sezonu stranih gostovanja Centar 'Sava' započinje novembarskim trilingom asova, a prvi u tom nizu je američki basista Viktor Bejli nekadašnji član 'Veder Riporta', Zavinulovog 'Sindikata' i Remsijevih 'Urban Najtsa'.

Njegova se muzička karijera šetala u trouglu džez-rok-R&B, da bi poslednjih godina Bejlijev rad kritičari opisali kao- postfjužn. Na koncertu u Klubu Centra 'Sava'( 600 dinara karta) 6. novembra Bejli nastupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa još trojicom iskusnih muzičara, klavijaturistom Džoa Hendersona, Piterom Horvatom, saksofonistom Majlsa Dejvisa i Herbija Henkoka, Benijem Mejupenom i bubnjarem Skotom Pikerom čiji je vrhunac bila saradnja sa Herbi Menom.

Desetak dana kasnije, 15 novembra, u elikoj sali CS( karte su 1200 i 1000 dinara) svoj novi album 'Voks' predstaviće danas legendarni Andreas Folenvajder čija se kontemplativna interpretacija harfe od samog početka karijere pre petnaestak godina poredi sa dijamantom kristalne jasnoće, jedinstvene briljantnosti i britke oštrine. Ambijentalna lirika po kojoj je postao poznat čim se pojavio na muzičkoj sceni ovog puta je, po prvi put, upotpunjena i njegovim vokalnim sposobnostima. Vreme je da podignemo svoj glas, ljudi su predugo bili tihi- rekao je Folenvajder povodom svog prvog 'tekstualnog' albuma koji će u Beogradu predstaviti sa pratećom grupom 'Prijatelji'.

U nedelju, 21 novembra, ponovo u Klubu SC(karta 500 dinara), nastupa Kristijan Mekbrajd koga smatraju najvećim džez muzičarem na akustičnoj bas gitari. Taj epitet je opravdao i prilikom nastupa u julu, na koncertu Pet Metinija u Beogradu. Osim sa Metenijem sarađivao je i sa Čik Koriom, Kvinsi Džonsom i Stingom a kao studijski muzičar gostovao je na albumima Džordža Djuka, Mekoj Tajnera, Čake Kan, Rej Brauna, Džordža Bensona, Džoni Grifina ili Ajsak Hejsa. Njegov rad prepoznatljiv je i u muzičkoj podlozi Altmanovog filma 'Kanzas Siti'. M. Pavlović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.