Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fokus Bitefa na umetnosti pozorišnih instalacija

Ovogodišnji Bitef održava se pod sloganom "Svet bez ljudi" i traje od 13. do 22. septembra. I dok je prošle godine tema Bitefa bila rađanje civilizacije, ove godine je njeno nestajanje.

Izvor: N1

Nakon prošlogodišnjeg celodnevnog spektakla Olimp, u Beograd stižu "Svita br. 3 'Evropa'", francuskog reditelja Žorisa Lakosta, potom i dve predstave Olivera Frljića - "Gorki - Alternativa za Nemačku" i "Šest lica traži pisca". Ovogodišnje, centralne teme Bitefa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su desnica i populizam, ksenofobija, netolerancija, autoritarni režimi.

Centralno mesto ovogodišnjeg Bitefa posvećeno je izraelskom projektu "PA'AM" mladog umetnika Nadava Barnee.

"Nadav ovde dolazi sa svojom teatarskom instalacijom pod imenom PA AM. Paam na hebrejskom znači "nekada" ili "nekada davno", što nas vraća u bajke našeg detinjstva. Zanimljivo je da insistira da se reč Paam, kada se predstava igra u inostranstvu, piše na hebrejskom, dok, kada je igra u Izraelu, piše je u alfabetu. Mislim da se tom informacijom najlakše može objasniti njegov rad", navodi ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam.

Fokus Bitefa biće na umetnosti pozorišnih instalacija, kroz koje gledaoci sami prolaze, dok će prateći program tek biti najavljen. Ivan Medenica otkriva da će jedan njegov deo biti Filizofski teatar.

"Dakle, filozofski teatar će biti Srećko Horvat i Oliver Frljić, s tim, što kad kažem razgovarati, to će biti razgovor, neće Srećko Horvat intervjuisati Olivera Frljića. Onoliko koliko iz njihove majstorske radionice uspevam da saznam, to će zaista biti jedan na jedan razgovor između dva politička i filozofska istomišljenika u velikoj meri, ali nadajmo se da ćemo čuti i neke polemičke tonove u njihovom viđenju savremene Evrope", kaže umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

Ove godine gledamo još i predstave iz Nemačke, Estonije, Švajcarske i Belgije. Direktor i selektor Bitefa još dodaju i sledeće: da ovogodišnja selekcija nastavlja misiju festivala da mapira one umetničke pojave u savremenom pozorištu koje su dalje radikalne, subverzivne i polemične.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Deo Bitefa i Filozofski teatar Horvata i Frljića

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018

Ovogodišnji Bitef održava se pod sloganom "Svet bez ljudi" i traje od 13. do 22. septembra. I dok je prošle godine tema Bitefa bila rađanje civilizacije, ove godine je njeno nestajanje...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.