Flamanski balet danas otvara BFI

Izvor: B92, 03.Apr.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flamanski balet danas otvara BFI

Osmi Beogradski festival igre otvoriće večeras, 3. aprila, u Sava centru Kraljevski flamanski balet iz Belgije predstavom slavnog koreografa Viljema Forsajta "Artifakt".

Osnivač BFI koreograf i balerina Aja Jung izrazila je zadovoljstvo što je otvaranje festivala na tradicionalnom mestu - Sava centru i što će nakon nekoliko godina dogovaranja ugledna baletska kompanija iz Antverpena konačno gostovati na Beogradskom festivalu igre.

"Kraljevski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << balet je jedna od najpoznatijih belgijskih kompanija, nastupao je na svim svetskim pozornicama i za svoje predstave dobio najbolje kritike, zadovoljstvo je što će otoriti 8. BFI ključnim delom u oblasti savremene igre, Forsajtovim "Artefaktom", kazao je ambasador Belgije Alen Kundicki.

Prema rečima direktorke Kraljevskog baleta Ketrin Benets, komad koji će naša publika gledati na otvaranju BFI je njen omiljen, iako je premijerno izveden 1984. godine i prava je klasika, utisak je kao da je delo nastalo juče.

Berencova je 15 godina bila saradnica Forsajta u Frankfurtskom baletu i on ima puno poverenje u ono što rade u Kraljevskom baletu, jedina su kompanija koja ima pravo da izvodi "Artefakt", celovečernje delo u četiri slike koje uključuje govor, gestove, za koje je Forsjat osmislio ne samo koreografiju već i maestralnu rasvetu.

Amerikanac po rođenju Vilijem Forsajt (62) se smatra evropski orjentisanim koreografom. Kreirao je brojne naslove za vodeće kompanije u Evropi: Frankfurt balet, Štutgart balet, balet u Minhenu, Bazelu, Baletu pariske Opere, Londonski kraljevski balet ali i za Njujork Siti balet i Nacionalni balet Kanade.

Na Beogradskom festivalu igre, koji će pod sloganom "Igra je o životu... i život sam" trajati do 18. aprila, nastupiće 12 plesnih kompanija iz Belgije, Izraela, Italije, Slovačke, Austrije, Holandije, SAD, Francuske, Švedske i Velike Britanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.