Filmu Ivana Grozna priznanje u Vizbadenu

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 12:26

Filmu "Ivana Grozna" priznanje u Vizbadenu

Dvadeseto izdanje festivala GoEAST - centralnoevropskog i istočnoevropskog filma u Vizbadenu završeno je sinoć, a Specijalno priznanje međunarodnog žirija osvojila je rediteljka Ivana Mladenović za film “Ivana Grozna”.

Ostvarenje je nastalo kao koprodukcija Rumunije i Srbije, a uz podršku Filmskog centra Srbije.

Priča prati devojku Ivanu koja radi kao glumica u Rumuniji, ali nakon što biva suočena sa zdravstvenim problemima, odlučuje da provede leto u svom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << malom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom.

Gradonačelnik je zamoli da bude zaštitno lice lokalnog muzičkog festivala i ona to, uz nešto oklevanja, i prihvata.

Ali, nakon što iz Bukurešta stignu njeni ekscentrični prijatelji i nakon što njen ljubavni život postane predmet tračeva u njenom rodnom gradu, Ivana se nađe na ivici nervnog sloma.

Ostali junaci, prijatelji i porodica, dobijaju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspeva da pronađe svoje mesto ni na ovoj ni na onoj strani Dunava.

Festival u Vizbadenu zbog pandemije priredio je svojevrsno hibridno izdanje; naime, tokom planiranog trajanja festivala od 5. do 11. maja, žiri je izabrane filmove gledao u onlajn varijanti, dok će publika u tradicionalnom vidu moći da ih pogleda u novembru ove godine.

Posebno je zanimljivo to što je odlučeno da novčani iznosi svih nagrada ove godine budu ravnopravno podeljeni na sve filmove-učesnike takmičarskih programa, dok će u novembru biti dodeljena novopokrenuta Nagrada publike za najbolje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.