Filmsko putovanje kroz magičnu Kubu

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmsko putovanje kroz magičnu Kubu

U sklopu nedavno otvorene izložbe “Cubaz - Biser Kariba na fotografijama” u galeriji Instituta Servantes, Ambasada Kube u saradnji sa institutom tokom februara organizuje ciklus savremenog kubanskog filma.

Projekcije filma, zakazane utorkom i četvrtkom u 19 časova, obuhvatiće ostvarenja sa prevodom na srpski, koja odražavaju raznolikost te karipske zemlje. Ulaz je slobodan.

10/02/2015 - Beni (2006), Horhe Luis Sanćes - Institut Servantes, 19:00h

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Beni (2006), Horhe Luis Sanćes Vrativši se iz Meksika gde je učvrstio svoju karijeru krajem četrdesetih godina, Beni More je umetnik koji muzikom i plesom osvaja široke mase. Jedan bogati političar ga angažuje da nastupi povodom izborne kampanje.

Međutim, izdaja čini da ne uspe u svojoj velikoj želji - osnivanju džez benda, i on raskida ugovor. Frustriran i pod prekomernim uticajem alkohola njegov život postaje haotičan. Sa malo truda ponovo će okupiti bend i postići uspehe, a osveta iz davnih dana uvućiće ga u politički konflikt u Venecueli iz kog će izaći oslobođen.

12/02/2015 - Havana bluz (2005), Benito Sambrano - Institut Servantes, 19:00h

Havana bluz (2005), Benito Sambrano Rui i Tito godinama u orkestru zajedno sviraju melodiju svojih snova: da postanu muzičke zvezde. Njihove partiture pretvorile su se u muziku koja oslikava njihov prisni i strastveni odnos sa zajedničkom grupom prijatelja. Tito živi sa svojom bakom, pravom damom muzike, podjednako elegantnom, koliko i jedinstvenom.

Nasuprot tome, Rui živi sa majkom svoje dvoje dece, mladom Karidad. Ona kao pravi borac izdržava porodicu prodajući svoje ručne radove. Par se bori sa najtežim periodom u svom odnosu, uz veliku pomoć i podršku te iste grupe prijatelja. Ali, jednog dana, par španskih producenata, koji su nedavno otkrili izuzetan talenat koji poseduju Tito i Rui, ponudiće im međunarodnu saradnju. Ubrzo, muzičari će se naći u velikoj dilemi: da li će biti spremni da ostave za sobom čvrste veze i prigrle svoje snove?

17/02/2015 - 7 dana u Havani (2012) - Institut Servantes, 19:00h

7 dana u Havani (2012) Ovaj film sastoji se od sedam kratkih filmova. Cilj reditelja bio je da uhvate energiju i vitalnost koji Havanu čine jedinstvenom. Svako poglavlje pokazuje svakodnevni život različitih likova u toku jednog dana u nedelji. Film odražava dušu ovog grada kroz različita naselja, ambijente, generacije i kulture. Reprezentativna mesta Havane, poput hotela Nacional, Malekona, itd, su uobičajena scenografija nekih epizoda, uz glumačko gostovanje čuvenog srpskog reditelja Emira Kusturice.

Režija: Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero

19/02/2015 - Habanastation (2011), Ijan Padron- Institut Servantes, 19:00h

Habanastation (2011), Ijan Padron Habanastation je kubanski igrani film, u režiji Ijana Padrona u kojem glume dece iz dečje pozorišne trupe Košnica. Majito se izgubio tokom proslave 1. maja i stigao je do siromašnog naselja pored Trga revolucije poznatog kao La Tinta.

Tu sreće druga iz škole kojeg je do tada jedva poznavao. To će biti kraj u kojem će Majito otkriti drugu Kubu, u kojoj živi Karlos i koja je daleko od njegove luksuzne kuće u Miramaru, kroz zajedničku avanturu koja će ih zbližiti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.