Izvor: Blic, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmsko blago na sigurnom

Filmsko blago na sigurnom

Filmsko blago Jugoslovenske kinoteke, neprocenjive arhivske vrednosti, konačno se krajem avgusta seli u novu zgradu depoa na Košutnjaku. Jedan od najznačajnijih filmskih arhiva u svetu, poslednjih decenija čuvan u katastrofalnim uslovima, biće po prvi put adekvatno smešten.

Zgrada na Košutnjaku od 700 kvadrata, sa dva sprata ispod i dva iznad zemlje, počela je da se zida u januaru i trebalo je da bude gotova do juna meseca. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obilne kiše omele su kopanje podzemnih etaža. Danas je zgrada sazidana, predstoji joj malterisanje, ugradnja centralne klimatizacije i stolarije.

- Računamo da ćemo 30. avgusta u prostorije ispod zemlje početi da unosimo specijalne police na kojima ćemo čuvati najvrednije kopije. Konačno će to biti uslovi kakvi su nam potrebni, sa temperaturom tri stepena ispod nule i vlažnošću vazduha od 60 odsto, u potpunom mraku - kaže Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke, sa kojim je 'Blic' juče obišao gradilište.

Katastrofalni uslovi u kojima se poslednjih decenija nalazi većina od 92.000 kopija arhiva Kinoteke, izgradnjom ovog depoa počeće da se menjaju. U novi depo biće smešten najugroženiji i najvredniji deo arhiva. Ceo arhiv je trenutno razasut na 11 lokacija u gradu, u Košutnjaku, Rakovici, na Ceraku...

- U novoizgrađeni depo unećemo 40.000 kutija od 600 metara filmske trake i 81.000 kutija od 300 metara filmske trake, ukupno 49 miliona metara. To je otprilike trećina materijala koji treba da adekvatno smestimo, a ostalo ćemo u nove depoe koje ćemo da gradimo - kaže Zelenović.

Predstoji izgradnja još pet depoa, na lokaciji pored, iste veličine i strukture. Za taj posao, kao i završetak zgrade u Uzun Mirkovoj gde će biti smešten Muzej, Vlada Srbije predvidela je investicionim planom 470 miliona dinara.

- Važno je da se ceo posao zaokruži, da se izgrade svi depoi i završi zgrada u Uzun Mirkovoj. Time bi se konačno problem čuvanja arhiva Kinoteke skinuo sa dnevnog reda. Ako ne bude nekih problema, do kraja 2007. godine, kako je i planirano, sve može da bude gotovo - kaže Zelenović.

Novi depo gradi se od donacije Francuske Vlade u iznosu od 291.334 evra i Ministarstva kulture koje je dalo oko 586.000 evra.

S. Palić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.