Filmski praznik

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski praznik

Nagrada Robertu de Niru, retrospektiva Arturu Ripštajnu, film Zrinka Ogreste u trci za Kristalni globus, a svetski hit „Mama mia” van konkurencije...

Od našeg specijalnog izveštača

Karlove Vari – Počelo je u velikom stilu, svečanom dodelom Kristalnog globusa za izuzetan doprinos svetskom filmu Robertu de Niru, a nagradu je ovom američkom glumcu, reditelju, producentu i dvostrukom oskarovcu uručio Jirži Bartoška, češki glumac i profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na FAMU, ovde i u funkciji predsednika festivala.

Projekcijom filma „Šta se upravo dogodilo” Berija Levinsona, sa De Nirom u glavnoj ulozi, koji je bio film zatvaranja Kanskog festivala, započeo je 43. festival u Karlovim Varima koji ove godine nudi 240 filmskih dela iz celog sveta. De Niro će ovde biti viđen i u Skorsezeovom psihološkom retromjuziklu „Njujork, Njujork” koji je samo jedan od filmova iz programa „Novi Holivud” koji obuhvata neke od najznačajnijih dela američkog filma iz perioda od 1968. do 1980. godine, među kojima su i ona sa potpisima Roberta Altmana, Brajana de Palme, Vilijema Fridkina, Noela Blejka, Pola Mazurskog i Artura Pena.

Među viđenijim gostima prve polovine festivala svakako je i meksički reditelj Arturo Ripštajn (1943) kome je festival, uz sve dužne počasti, organizovao i veliku retrospektivu. Ripštajn je u Karlove Vari stigao sa svojom životnom saputnicom i dugogodišnjim saradnikom, slavnom scenaristkinjom Paz Alisijom Garsijadijego. Legendarni reditelj koji je samostalnu filmsku karijeru započeo 1966. sjajnim filmom „Vreme za umiranje” (dugo je bio saradnik slavnog oca – producenta i asistenta Luisa Bunjuela koji mu je bio učitelj i mentor), svojim filmovima i osvojenim nagradama na festivalima u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, pripremio je teren za ekspanziju takozvanog novog meksičkog filma i prokrčio put mlađim kolegama poput Giljerma del Tora, Alfonsa Kuarona, Alehandra Gonzalesa Injaritua koji uvek rado kažu da im je upravo Ripštajn bio najdragoceniji učitelj.

U svojim filmovima za koje je scenario uglavnom pisala Paz Alisija Garsijadijego, Ripštajn se kroz melodramatične, ponekad morbidne a ponekad drastične priče o ljudima sa margina društva, bavi fizičkim i psihološkim strahom i mračnom stranom ljudske psihe. Ripštajn i Garsijadijego su održali zajedničku master klasu na kojoj je bilo reči o graničnim područjima filmske estetike, o seksu kao manifestaciji ljudske usamljenosti, o pogledu meksičkih stvaralaca na svet kao na veliko groteskno pozorište i važnosti razotkrivanja svega onog što se krije ispod površine moralnosti...

Osim na ugledne goste najveća pažnja je usmerena na 14 filmova koji se prikazuju u glavnom takmičarskom programu i učestvuju u trci za Kristalne globuse. Njihove vrednosti ocenjuje žiri na čijem je čelu američko-češki scenarista i reditelj Ivan Paser, a među članovima i britanska glumica Brenda Bletin, izraelski reditelj i dokumentarista Ari Folman, legendarni mađarski snimatelj Vilmoš Žigmond.

U konkurenciji za nagrade opet nema naših filmova, ali je zato tu hrvatski film „Iza stakla” Zrinka Ogreste koji je pre nekoliko godina sa filmom „Tu”, u Karlovim Varima osvojio najveća festivalska odličja. I dok se u prethodnom filmu bavio posledicama raspada jedne zemlje i proživljenog rata, Ogresta se sada opredelio za intimističku psihološku dramu o trideset petogodišnjem arhitekti koji je rastrgnut između žene i ljubavnice i pritisnut realnom potrebom da prestane da živi u lažima.

U uglednom programu „Istočno od zapada” svoje mesto našao je i bosanski film „Teško je biti fin” Srđana Vuletića, dok se naš mladi dokumentarista Boris Mitić u Karlovim Varima pojavljuje kao jedan od odabranih autora čiji će projekti u nastanku biti predstavljeni u okviru sesije „Talenti sa istoka”.

U glavnom programu, ali van konkurencije, biće prikazani dokumentarni filmovi „Jipi: Put ka jevrejskoj radosti” Pola Mazurskog i „Nik Nolt: Bez izlaza” Tomasa Turmana u kojem se osvetljavaju plodna karijera i kontroverzni stil života slavnog glumca, ali i igrani filmovi „12” Nikite Mihalkova, „Katin” Andžeja Vajde i novi svetski filmski hit „Mama mia” Filide Lojd, inspirisan muzikom slavne švedske grupe „ABBA”, sa Meril Strip u glavnoj ulozi.

Za sutra je najavljen dolazak legendarnog britanskog glumca Kristofera Lija kome je namenjena predsednička nagrada festivala...

Dubravka Lakić

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.