Filmski festival Herceg Novi: „Biser Bojane“ razgalio publiku

Izvor: Blic, 04.Avg.2017, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski festival Herceg Novi: „Biser Bojane“ razgalio publiku

Treće festivalske večeri Montenegro film festivala (1-8. 8, Herceg Novi) pred prepunim gledalištem na Kanli kuli prikazan je film „Biser Bojane“ Milana Karadžića koji je, bez sumnje, ozario publiku, izazvao buran smeh i pobudio ogroman aplauz.

Kada je, nakon završenog filma, izašla da se pokloni gledaocima, Miru Banjac su dočekale stajaće ovacije. Burno su pozdravljeni i drugi protagonisti među kojima i Mima Karadžić koji je između ostalog rekao da je snažan doprinos >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << filmu dala lepota Ade Bojane gde je sniman.

Ova romantična komedija, britkih dijaloga i božanstvene fotografije govori o mladom lekaru iz Beograda (ubedljivi Slaven Došlo), posvećeniku prirodi i proučavanju ptica, koji je odrastao bez roditelja, uz baku (izvrsna Mira Banjac), kome stiže anonimni poziv da dođe na porodični skup na Adu Bojanu. Tu će saznati da mu je otac (upečatljivi Mima Karadžić) živ, upoznati ga i uvideti da je duboko s one strane zakona kao i da se ne snalazi najbolje u ulozi oca...

Usput će mu se dogoditi i fatalna privlačnost, odnosno neodoljiva devojka (temperamentna Vanja Nenadić) a u čitavom kolopletu važnu ulogu igraju i davno ukradeni dijamanti koje bi hteli i ovi i oni, sprega policije i kriminala, muško-ženski odnosi, novopečeni bogataši i „svete“ rodbinske veze... Sve to, između ostalog, prožeto komedijom karaktera, komedijom situacije, pitkim a brzim ritmom...

Dubravka Drakić je neodoljiva kao teka glavnog junaka, Mladen Nelević kao policijski inspektor a glumačku ekipu čine i Andrija Milošević, Hristina Popović, Enver Petrovci, Miki Krstović i drugi.

Film o kome se govori od početka festivala je „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića koji je otvorio manifestaciju.

Izuzetan, snažan ovenčan je sa dve nagrade na prestižnom festivalu u Karlovim Varima.

Radnja se odvija u praznom ugostiteljskom objektu u planinskoj zabiti gde je, u okviru radionice izvesnog Centra za mir, okupljena grupa bivših vojnika iz svih zaraćenih strana u ratovima devedesetih na ovim prostorima.

Umetnički uzbudljivo film fokusira bolno pitanje koliko duboko je krvavo i jezivo uništenje Jugoslavije ostavilo strašan i težak  trag na ljudima sa svih zaraćenih strana.

Između ostalog, kroz komentare iskaza „dao bi život za svoju državu“, „ratni zločini su na svim stranama“, „da nisi ti pucao oni bi tebe ubili“....i reminiscenciju proživljenih traumatičnih situacija, svako iznosi svoju istinu o ratu, stradanju, oceni ko je žrtva a ko zločinac...

Osim strahota svojevrstan zajednički imenitelj tih istina (koje logički jedna drugu negiraju) jeste činjenica da niko od njih u rat nije otišao po svojoj eksplicitnoj odluci, i da se iza leđa tih običnih ljudi koji su svoje devojke, kuće i čežnje zamenili puškama, rovovima i smrću, odvijala unosna trgovina oružjem među zaraćenim stranama. Iako je svakog od njih u krvavi kovitlac odveo  ovakav ili onakav kontekst  film nije na tragu aboliranja od odgovornosti za učinjeno, naprotiv, već je pre svega akcenat na nužnosti suočavanja (bez koje se prosto ni pojedinačni život nemože valjano nastaviti), kao i dilemi o (ne)moći i (ne)mogućnosti ćoveka da se odupre političkom cunamiju ako hoće da opstane. Ostalo je otvoreno pitanje – a kome je to zapravo trebalo, kome i čemu su poslužili toliki uništeni životi.

Doslovce maestralnu glumačku ekipu čine Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Sebastijan Kavaca,Jasna Đuričić, Izudin Bajrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.