Filmska gurmanska bajka

Izvor: SEEcult.org, 24.Feb.2016, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmska gurmanska bajka

Restoran Noma u Kopenhagenu, koji već godinama osvaja priznanja za najbolji u svetu, tema je dokumentarnog filma Pjera Dešana (Pierre Deschamps), koji predstavlja putovanje u misaoni svet kuvara Renea Redžepija, a priliku da ga vidi imaće publika predstojećeg 44. Festa.

Restoran Noma nalazi se u nekadašnjem skladištu sa burnom istorijom i sa pogledom na kopenhagenšku luku. Počevši od lokacije, preko menija pa do detalja u vezi sa boravkom u tom restoranu, za koji se rezervacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << prave i po četiri meseca ranije, čitava priča o njemu zvuči prilično nestvarno.

Dešanov film predstavlja priču koja nalikuje klasičnim bajkama: ružno pače se preobrazilo u veličanstvenog labuda, koji sada vlada nad univerzumom moderne gurmanske kuhinje. Ali ispod uglačane površine, pojavljuju se pukotine u vidu starih rana. Godina 2013. bila je najgora u Redžepijevoj karijeri. Film prati njegovu borbu za povratak na vrh, preosmišljavanje Nome i ponovno osvajanje titule najboljeg restorana na svetu 2014. godine.

Redžepi je otvorio Nomu 2003. godine, a i danas je vlasnik i glavni kuvar. Sa iskustvom prikupljenim na različitim krajevima sveta, Redžepi je pomoću kuhinje proširio granice Danske. Posetioci njegovog restorana u prilici su da degustiraju tradicionalna skandinavska jela, sa akcentom na sezonskoj hrani. Jedno od popularnih su, na primer, slatki škampi u listu sremuša.

Nomin tim ne odustaje od traganja za novim idejama, zbog čega je poznat i po otvaranju pop-up restorana u različitim državama sveta.

Noma je tri godine uzastopno proglašavan za najbolji svetski restoran, a zatim je isti uspeh ostvario posle godinu dana pauze.

Korišćenjem različitih tehinka obrade hrane i berbom prvih sezonskih biljaka, Redžepi uspeva da proizvede jela koja nadmašuju granice ljudske percepcije ukusa.

Obrok u takvom restoranu ima cenu, a njenu osnovu čini strpljenje. Rezervacije se vrše i u periodima kada je tim na putovanju zbog pop-up projekata, i to se čini isključivo onlajn.

Poseban ugođaj moguće je iskusiti u privatnoj sobi tog restorana, koja se nalazi sprat više i ima pogled na luku. Uslov je, međutim, potrošenih 25.000 danskih kruna, što je nešto više od 400.000 dinara.

Film “Noma, moja savršena oluja” (Noma My Perfect Storm) deo je programa specijalnih projekcija na 44. Festu, a biće ga moguće videti 6. marta u bioskopu Cineplexx na Ušću, zahvaljujći distributerskoj kući MegaCom Film.

Prikazan je na festivalima u San Sebastijanu i Tokiju, gde je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac na temu kulinarstva.

44. Fest premijerno će prikazati od 26. februara do 6. marta 110 filmova.

Festivalski sajt je fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.