Filmovi pod jednim krovom

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi pod jednim krovom

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za nacionalni investicioni plan Dragan Đilas i ministar kulture Vojislav Brajović posetili su juče zgradu Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, u kojoj su u toku obimni radovi na rekonstrukciji. Zahvaljujući sredstvima iz NIP-a i budžeta, radovi bi trebalo da budu završeni do juna sledeće godine.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je veoma zadovoljan dosadašnjim tokom radova i da će Kinoteka ovom zgradom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobiti prostor kakvim ne može da se pohvali mnogo sličnih ustanova u svetu. „Ova zgrada će biti garancija da bioskopu nije odzvonilo", kaže Zelenović dodajući da očekuje da će radovi biti završeni na vreme, kako bi Kinoteka 2009. godine mogla da proslavi 60. rođendan u novom zdanju. Obilazeći zgradu, ministar Dragan Đilas je rekao da je ponosan što učestvuje u jednom ovako zanačajnom projektu. „Za bolji život građana Beograda i Srbije mnogo je važnije da se gradi, a ne da se sedi po kafanama", kaže Đilas i dodaje: „Sredstvima NIP-a radimo svoj posao bez obzira na izbore i obećanja. Život u Srbiji ne može da stane zato što svakih 12 meseci imamo izbore i partijske kalkulacije. Kada se kasnije budem šetao ovim krajem i okrenem se, biću zadovoljan što je ova zgrada završena", kaže Đilas. Ministar kulture Vojislav Brajović podsetio je da je Jugoslovenska kinoteka jedna od najznačajnijih u Evropi i svetu i da će novim ulaganjima njen ogromni fond dobiti zaštitu kakvu zaslužuje. „Jednom kada radovi na rekonstrukciji budu završeni, siguran sam da će to biti na veliku radost svih građana Beograda i Srbije", kaže Brajović. Inače, zanimljivo je da je velelepna zgrada u Uzun Mirkovoj 1 u prošlosti decenijama bila beogradska Gradska kuća (kasnije Beogradska opština), zbog čega je njen enterijer sa velikim brojem sala veoma pogodan za buduću zgradu Kinoteke.

Iz sredstava NIP-a u rekonstrukciju zgrade Jugoslovenske kinoteke u 2007. godini je uloženo 258.366.391 dinar, a u 2008. je izdvojeno 80 miliona dinara. Osim toga, za izgradnju depoa Kinoteke u Filmskom gradu iz NIP-a je 2007. uloženo 20.929.586 dinara, a za 2008. godinu još deset miliona dinara. Za projekat Ministarstva kulture za obnovu Muzeja Kinoteke za 2008. godinu odvojeno je dodatnih 265 miliona dinara, uz prethodnih 451.868.433 dinara iz 2006. i 2007. godine.

Festival nitratnog filma

Festival nitratnog filma „Čudesa iz zapaljivog šešira" biće otvoren 6. juna u Velikoj dvorani „Sava centra", najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci. Festival će otvoriti remek-delo francuske neme epohe „U noći" (1929) Šarla Vanela. Organizatori kažu da je ovaj festival jedinstven u svetu, jer se nigde drugde filmovi snimljeni na nitratnoj traci ne prikazuju javno. „Ovakvim programom ponosio bi se bilo koji filmski festival ovog tipa u svetu", kaže direktor Kinoteke Radoslav Zelenović. Od 7. do 12. juna filmovi će biti prikazivani u zgradi Kinoteke u Kosovskoj ulici, a na programu je preko pedeset filmova snimljenih između 1894. i 1952. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.