Filmovi o ženama koje su promenile muziku (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2021, 08:05

Filmovi o ženama koje su promenile muziku (VIDEO)

Biografski filmovi uvek privlače pažnju gledalaca. Bilo da se radi o ličnosti popularne kulture, pripadniku plemstva ili ratniku, ljudi odlaze u bioskope kako bi se upoznali sa životom svojih omiljenih muzičkih ili filmskih zvezda, vladara, sportista…

Ove godine ogromnu popularnost u Srbiji i regionu stekao je film o Tomi Zdravkoviću, a u iščekivanju novih filmova o muzičkim zvezdama podsećamo vas na šest starijih filmskih priča o slavnim pevačicama koje su obeležile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i promenile istoriju muzike.

Dalida (2017)

Film je zasnovan na životu francuske glumice i pevačice šansona egipatskog porekla Jolande Điljoti, koja se pedesetih proslavila pod pseudonimom Dalida. Uspešno je pevala na nekoliko jezika i punila koncertne dvorane širom sveta. Od njenog rođenja u Kairu, preko prvog nastupa u pariskoj Olimpiji i tragičnih ljubavnih priča, pa sve do tragične smrti, Liza Azuelo u svom filmu uspešno prikazuje život žene ispred svog vremena. Popularnu pevačicu igra Italijanka Sveva Alviti, za koju su mnogi nakon filma rekli da liči na slavnu Dalidu.



Vitni (2015)

Andžela Baset 2015. režirala je film o životu pevačice i glumice Vitni Hjuston i njenoj turbulentnoj vezi, a kasnije i braku, sa pevačem i tekstopiscem Bobijem Braunom. Radnja je smeštena u period od pet godina, od 1989. do 1994. Vitni tumači Jaja Dakosta, a Bobija Alen Eskaperta.



Život u ružičastom (2007)

Još jedna zvezda francuske šansone, Edit Pjaf, oživela je na fimskom platnu 2007. godine zahvaljujući rediitelju Olivijeu Danu. Za ulogu Edit Pjaf Marion Kotijar je dobila Oskara, što je pored Simon Sinjore čini jedinom francuskom glumicom koja je dobila ovu nagradu. Naziv filma je jedna od najpoznatijih pesama slavne šansonjerke, a prikazuje njeno odrastanje u siromašnom kvartu Pariza do nastupa na velikim scenama, uz skandal koji je često bacao senku na njenu karijeru.



Selena (1997)

Selena je bila meksičko-američka pevačica koja se proslavila u tejano muzici, u kojoj dominiraju muškarci, pa je zbog toga ponela titulutejano kraljica. O njenom kratkom životu Gregori Neva režirao je film sa Dženifer Lopez u glavnoj ulozi. Gledaoci se upoznaju sa Seleninim životom od detinjstva u Korpus Kristiju, preko nastupa u porodičnom restoranu i tajnog venčanja, pa sve do poslednjeg koncerta u Hjustonu. Mnogi fanovi latino zvezde i kritičari smatraju da nije bilo ovog filma da ne bi bilo ni Dženifer Lopez, jer joj je ova uloga pored Zlatnog globusa donela i ogromnu popularnost, ali i muzičku karijeru. O njoj je 2020. u Netfliksovoj produkciji snimljena i serija.



Šta ljubav ima s tim (1993)

Ovaj biografski film govori o kraljici rokenrola Tini Tarner, a baziran je na pevačicinoj autobiografiji Ja, Tina. Lik Tine tumači Andžela Baset, a film je režirao Brajan Gibson. Film prikazuje Tinin život od detinjstva u Natbušu do njenog koncerta 1980. godine.



Dama peva bluz (1972)

Pevačica Dajana Ros 1972. našla se u ulozi slavne američke džez pevačice Bili Holidej. Radnja prikazuje život pevačice od 1928. do 1944. godine, sa posebnim akcentom na posledice rasističkih predrasuda i zavisnosti od narkotika. Film je režirao Sindi Džej Furi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.