Filmovi Majdan i Iračka odiseja i tribina na Beldoksu

Izvor: Studio B, 08.Maj.2015, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi "Majdan" i "Iračka odiseja" i tribina na Beldoksu

Na 8. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, koji je sinoć otvoren u Sava centru, danas se nastavljaju projekcije u Domu omladine Beograda i Dvorani kulturnog centra.

Glavni gost festivala ukrajinski režiser Sergej Loznica prisusvivaće večeras u DOB-u prikazivanju svog novog filma "Majdan" i zatim razgovarati sa publikom.

Ovaj čuveni dokumentarac prati razvoj narodnog ustanka na glavnom gradskom trgu u Kijevu, od poletne atmosfere prvih dana okupljanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << do sukoba sa snagama Janukovičeve policije i javnog ispraćaja poginulih.

Krajnje autentičan, istoriografski značajan i politički aktuelan "Majdan" predstavlja duboko promišljen i znalački interpretiran osvrt na nedavni prevrat u Ukrajini, navodi se u najavi.

Čitav film se zapravo sastoji od malog broja statičnih kadrova koji u opštem planu prikazuju dešavanje. Oni su, međutim, pažljivo odabrani i uklopljeni u smislen, logičan tok, tako da film, bez obzira na malo prenaglašenu dužinu za jedno dokumentarno ostvarenje (130 minuta), uspeva da zadrži pažnju gledalaca, pa čak i da razvije specifičnu, klaustofobičnu vrstu saspensa.

Urađen u maniru "muve na zidu" (prikazivanja događaja bez očiglednih rediteljskih intervencija), ovaj film pomenutu formu dovodi do stilskog i narativnog savršenstva. Kada se u obzir uzme i istoriografska vrednost snimljenih prizora, bez preterivanja se može konstatovati da "Majdan” predstavlja remek delo savremene dokumentaristike, ističu selektori Beldoksa.

U DKC-u večeras će biti prikazana švajcarska produkcija "Iračka odiseja" Džamala Aldina Samira Riada. Autor tokom 162 minuta upoznaje gledaoce sa harizmatičnim članovima mnogoljudne iračke porodice, rasutim po čitavom svetu, usled višedecenijskog egzila.

Oni su se u talasima iseljavali iz domovine, pod stalnim naletom novih ratova i sa njima povezanih previranja. Niko od njih više i ne razmišlja o povratku u Irak.

Posle projekcije autor ovog upečatljivog ostvarenja razgovaraće sa publikom Beldoksa, a njegov dolazak u Beograd omogućila je Ambasada Švajcarske.

Uz više drugih projekcija, Beldoks organizuje i tribinu koja će biti održana danas u DOB-u pod nazivom "Stvaranje uslova za održivi razvoj nacionalne produkcije dokumentarnih filmova".

U razgovoru će učestvovati Nada Popović Perišić (predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije), Snežana Marić (direktorka FCS), Vanja Kranjac (RTV Vojvodina), Đelo Hadžiselimović (HRT), Boris Mitić (Udruženje filmskih producenata Srbije) i nezavisni autori i producenti Mila Turajlić, Andrijana Stojković i drugi.

Moderator je Jovana Nikolić, producentkinja dokumentarnih filmova, a tribina počinje u 14 sati u sali Amerikana.

Kako su najavili organizatori, cilj je da se inicira dijalog nezavisnih aktera domaće filmske industrije, institucija kulture i medija na temu uspostavljanja uslova za rast i održivi razvoj nacionalne produkcije dokumentarnih filmova.

Govoriće se o sprezi kulturne politike i savremene produkcije, pravnim i finansijskim aspektima proizvodnje dokumentarnih filmova, kao i o ulozi javnog servisa u finansiranju i distribuciji nezavisnih dokumentarnih ostvarenja.

Ovogodišnji Beldoks traje do 13. maja, sa 37 filmova iz 23 zemlje, koje su selektovali mladi reditelji Ognjen Glavonić, Danilo Nikolić i Hadži Aleksandar Đurović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.