Film o Areti Frenklin otvara Slobodnu zonu

Izvor: B92, 05.Nov.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o Areti Frenklin otvara Slobodnu zonu

Petnaesti jubilarni filmski festival Slobodna zona biće održan od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival će svečano otvoriti film “Areta Frenklin - Amazing Grace” u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexxu.

Radi se o jedinstvenom filmskom dokumentarcu o 48 sati snimanja najuspešnijeg gospel albuma u istoriji.

Areta Frenklin se 1972. na vrhuncu slave u 29. godini vraća korenima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi u Baptističkoj crkvi svog detinjstva pevala neke od najlepših gospel himni svih vremena. Samo postojanje ovog filma je pravo čudo jer je bilo potrebno čak 45 godina da materijal o ovom jedinstvenom događaju ugleda svetlost dana.

Na današnjoj konfereniciji za medije u Kulturnom centru Beograda organizatori festivala najavili su bogat program u okviru koga će se prikazati 49 filmova.

"Domaća premijera filma 'Dnevnik Diane Budisavljević' je jedan od važnih trenutaka festivala, a za ovaj u Puli višestruko nagrađivani film, vlada veliko interesovanje, te su prve dve projekcije već rasprodate'', kazao je direktor festivala Rajko Petrović.

Kako su istakli selektori Branka Pavlović, Jelena Maksimović i urednik govornog programa Kompas Ivan Milenković, ovogodišnji program Slobodne zone obeležiće filmovi koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desnog ekstremizma, etničkim i socijalnim tenzijama, ali i aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, paralelnih kriminalnih struktura i nezajažljivosti liberalnog kapitalizma.

Novi programski segment na festivalu EU Zona promena posvećen je svim promenama koje se trenutno događaju u Evropskoj uniji od narastajućih socijalnih tenzija, Brexita, pitanja migranata i porasta desnih populističkih pokreta.

''U okviru programa Horizonti Balkana publiku očekuje još jedan muzički dokumentarac. Reč je o filmu reditelja Andreja Korovljeva 'Tusta'. Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule na veoma zanimljiv i emotivan načina'''', najavila je Jelena Maksimović i dodala da je ove godine pažnja okrenuta i ka borbi za ženska prava, emancipaciju i ravnopravan odnos među polovima, što je i centralna tema programskog segmenta Ženska linija.

U okviru ovog segmenta nalazi se i film ''Žensko zadovoljstvo'' rediteljke Barbare Miler koji će i zatvoriti Slobodnu zonu.

''Ovo ostvarenje upoznaje gledaoce sa pet hrabrih, pametnih i samosvesnih žena, koje razbijaju tišinu koju nameću njihova patrijarhalna društva i verske zajednice. Smatram da je dobar za kraj festivala jer ima pozitivan završetak'', kazala je selektorka.

Takođe, predviđen je i program za mlade 14+ u okviru koga će biti organizovane srednjoškolske projekcije.

Pored već tradicionalnih programskih linija posebnim programima biće obeleženo i 15 godina Slobodne zone i 30 godina od pada Berlinskog zida.

U dvorani Jugoslovenske kinoteke publiku očekuju filmovi kao što su "Nebo nad Berlinom", "Život drugih" i "Barbara", kao i najpopularniji filmovi sa prethodnih izdanja pod nazivom Najbolje od Slobodne zone - "20.000 dana na zemlji", "Dugme od sedefa", "So zemlje" i "Hana Arent".

O nagradama (Najbolji angažovani film u internacionalnoj selekciji, Najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji, nagrada Human Rights, najbolji film u okviru selekcije 14+) odlučivaće međunarodni žiri koji čine Žan Pjer Rem, Petar Milat, Vladimir Blaževski, kao i regionalni žiri koji čine Gijom de Sej, Nataša Pantić, Petar Mitrić.

Govorni program Kompas, kao i do sada, vodiće Ivan Milenković, koji je ovom prilikom istakao da je društvu koje je duboko dezorijentisano trenutno neophodan kompas.

Ovogodišnji gosti festivala govoriće u okviru programa "Kafa sa autorima" koji će se održati 9. i 11. novembra u 13 časova. Učesnici su direktor fotografije Martin Farkaš, režiseri Andrej Korovljev, Jelena Radenović, Denis Kote, Marius Olteanu i Karla Fotea, Amal Ramsis, Fredrik Gerten, Dana Budisavljević i producentkinja Neda Milanova, kao i glumac Suad Begovski.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niška "Slobodna zona" - film o "Areti Frenklin" otvara festival

Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2019

Festival koji stavlja Niš na kulturnu mapu Evrope i jedan od retkih na kome se mogu videti angažovani filmovi - Slobodna zona, počinje 7. novembra, a za 5 dana koliko traje, publika će moći da vidi 11 filmova koji se bave gorućim problemima današnjice. Na otvaranju će biti prikazan dokumentarac...

Nastavak na JužneVesti.com...

Festival Slobodna zona od 7. do 12. novembra

Izvor: Danas, 06.Nov.2019, 01:10

Film "Areta Frenklin: Amazing Grace", dokumentarno ostvarenje koje dočarava snimanje jednog od najčuvenijih gospel, otvoriće 15. izdanje Filmskog festivala Slobodna zona, koji će biti održan od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Članak Festival Slobodna...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.