Izvor: Danas, 15.Mar.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film je bio popularan, ali država nije znala šta sa njim

Kraljevina SHS/Jugoslavija bila je ustavna monarhija bez ideje šta sa filmom (za razliku od perioda posle 45.), pa je tako film bio pod nadležnošću Ministarstva industrije i trgovine, ponekad Ministarstva prosvete, a ponekad i Ministarstva unutrašnjih poslova, kad je trebalo odlučivati o cenzuri - rekao je između ostalog o periodu kinematografije i filma u Kraljevini SHS/Jugoslaviji od 1918. do 1941. Nenad Polimac, recenzent knjige profesora Dejana Kosanovića, koja se odnosi upravo na pomenuti period. Knjiga u izdanju Filmskog centra Srbije, koju je priredio Miroljub Stojanović, a čiji je recenzent pored Polimca bio i Radenko Raković, predstavljena je juče u prostorijama FCS.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Predstavljena Kosanovićeva knjiga

Izvor: B92, 15.Mar.2011

Knjiga "Kinematografija i film u Kraljevini SHS/Kraljevini Jugoslaviji 1918-1941" profesora Dejana Kosanovića predstavljena je 15. marta u prostorijama Filmskog centra Srbije, koji je i izdavač ovog naslova...Kosanović, kome je ovo 17. knjiga posvećena filmskoj prošlosti, rekao je da je nasleđe...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.