Film Strahinja Banović biće prikazan na Dunav film festu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2022, 14:04

Film "Strahinja Banović" biće prikazan na Dunav film festu

Projekcija filma "Strahinja Banović", dobitnika ovogodišnje nagrade "Kristalni globus" na festivalu u Karlovim Varima, biće održana 23. avgusta u okviru petog izdanja "Dunav film festa", najavili su organizatori.

Film reditelja Stefana Arsenijevića predstavlja modernu adaptaciju čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja", koja je smeštena u kontekst izbegličke krize.

"Strahinja Banović" je zvanično najuspešniji film festivala u Karlovim Varima, a veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspeh filma ogleda se u tome da je ovo prvi srpski film kome kome je dodeljena i nagrada za najboljeg glumca festivala, a ovo priznanje dobio je Ibrahim Koma za ulogu Strahinje, pored toga i direktorka fotografije Jelena Stanković nagrađena je Specijalnim priznanjem festivala.

Naime, radnja filma govori o junaku koji, nakon dolaska iz Afrike u Srbiju, uzima ime Strahinja, radi lakšeg uklapanja u sredinu.

Glavni rasplet filma nastupa onog trenutka kada se supružnici razilaze u željama o daljem mestu boravka, dok Strahinja želi da ostane u Srbija, njegova supruga izražava želju da nastavi ka zapadu u potrazi za boljim životom, a dodatani nemir u njihov život donosi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični junak Ali.

Ovogodšnji "Dunav film fest" biće održan od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu - Smederevska tvrđava, Brod Pristan, Centar za kulturu Smederevo i Karađorđev dud, kao i onlajn na platformi MojOFF.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

„Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića 24. avgusta na 5. Dunav Film Festu

Izvor: Danas, 16.Avg.2022

Nagrađivana ljubavno – socijalna drama „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića, koja je obeležila našu filmsku produkciju u 2021, biće prikazana i u programu ovogodišnjeg, 5. izdanja Dunav Film Festivala. Najuspešniji srpski film u ovoj festivalskoj sezoni pred publikom će biti...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.