Film Sinema komunisto najbolji dokumentarac u Trstu

Izvor: Blic, 26.Jan.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Sinema komunisto" najbolji dokumentarac u Trstu

Dugometražni dokumentarni film "Sinema komunisto" mlade srpske rediteljke Mile Turajlić proglašen je za najbolji film u dokumentarnoj selekciji upravo završenog festivala u Trstu - "Trieste Film Festival", saopštio je beogradski festival "Sedam veličanstvenih".

Svoju domaću premijeru "Sinema komunisto" imaće u subotu, 29. januara, u u velikoj sali "Sava centra" na zatvaranju ovogodišnjeg festivala dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Ovaj 100-minutni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokumentarac vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije.

Karte za premijeru filma "Sinema komunisto" u prodaji su na blagajnama "Sava centra" i Bilet servisa po ceni od 300 dinara

Slika o istoriji jedne zemlje i kolektivnom zadatku njene kinematografije predočena je jedinstvenom kombinacijom intervjua sa glavnim akterima, scena odabranih iz više od 300 domaćih filmova i do sada neviđenog arhivskog materijala sa snimanja.

Na premijeri se pored rediteljke i autora filma očekuje i dolazak glavnih aktera koji su pred kamerom svedočili o tom vremenu - glumca Velimira Bate Živojinovića, direktora "Avala filma" Gileta Đurića i scenografa Veljka Despotovića.

Svetsku premijera ovog filma bila je u novembru prošle godine u Amsterdamu, na prestižnom dokumentarnom festivalu IDFA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.