Festival skreće pažnju na baštinu

Izvor: B92, 12.Avg.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival skreće pažnju na baštinu

Predsednica Saveta festivala Tvrđava teatar, Vida Ognjenović istakla da sama činjenica da je Smederevska tvrđava pretvorena u scenu znači skretanje pažnje javnosti na našu kulturnu baštinu.

U najvećoj i najbolje očuvanoj tvrđavi ravničarskog tipa u ovom delu Evrope, u toku je drugi međunarodni pozorišni festival Tvrđava teatar od 11. do 20. avgusta, koji je osnovan prošle godine na inicijativu poznate rediteljke, dramske autorke i književnice.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o značaju ove manifestacije u mnoštvu festivala u Srbiji, primetila je da zaista ima mnogo letnjih festivala, susreta, događaja, koncerata...

"Međutim, ovo je jedini pravi pozorišni letnji festival na otvorenom, u tvrđavi. U suštini mogli bismo da kažemo da je ceo grad Smederevo - scena, a tvrđava posebno, jer će se neke predstave ovogodišnjeg festivala, kao i prošle godine, odvijati i u centru grada i na ulicama", rekla je ona.

"Tako će ovaj podunavski grad biti pozornica, a kad može ceo svet, kao što kaže Hamlet, što ne bi i ovaj lepi grad", dodala je Ognjenovićeva.

Ona je istakla da "sama činjenica da smo tvrđavu pretvorili u scenu i da se u njoj sada održava festival, predstavlja način na koji smo skrenuli pažnju na naše nasleđe i na bogatstvo koje imamo" i podsetila da je Smederevska tvrđava na listi da dođe pod zaštitu Uneska, u okviru projekta sedam podunavskih tvrđava na teritoriji Srbije.

"Mislim da smo i ovim doprineli tom dijalogu sa nasleđem. Pored toga, naš festival će sam po sebi jednog dana biti nečije nasleđe", dodala je ona.

Umetnica, koja je kao ambasador, prethodno u Norveškoj i sada u Danskoj, poznata po aktivnostima za promociju naše kulture u inostranstvu, najavila je nastavak programa od jeseni.

"Preko leta naš kulturni centar ne radi, ali već u septembu imaćemo otvaranje sezone jednom izložbom, kao i koncert, u oktobru književno veče, a u novembru izložbu i gostovanje dvoje istoričara umetnosti", rekla je ona.

Prof. dr Gojko Subotić održaće predavanje o srpskom nasleđu iz perioda Vizantije, o našoj likovnoj kulturi, a prof. dr Irina Subotić o modernoj umetnosti i biće priređena izložba savremenog srpskog slikarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.