Festival povukao nagradu nazvanu po direktoru jer je bio nacista

Izvor: B92, 07.Feb.2020, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival povukao nagradu nazvanu po direktoru jer je bio nacista

Berlinski filmski festival povukao je nagradu nazvanu po bivšem direktoru festivala Alfredu Baueru nakon što je ustanovljeno da je on bio visoki nacistički zvaničnik.

Tu odluku organizatori festivala su doneli nakon pošto je nemački nedeljnik "Cajt" objavio tekst u kojem je otkrio kontroverznu prošlost Bauera.

Bauer je, naime, bio blisko uključen u propagandnu organizaciju koju je 1942. osnovao Jozef Gebels, prenosi britanski "Gardijan".

"Cajt" je do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkrića o Baueru došao zahvaljujući istorijskim istraživanjima koja su pokazala da je on bio član Nacističke partije kao i njenog predratnog paravojnog krila pre toga.

List je koristio dokumente iz Nacionalnog arhiva, Berlinskog gradskog arhiva, a koji su pokazali da je Bauer bio odgovoran za špijuniranje glumaca, reditelja i drugih predstavnika filmske industrije.

Veruje se da je on sistematski uklonio sve tragove svoje nacističke prošlosti posle rata.

Bauer je imenovan za prvog direktora Berlinala 1951. i ostao je na tom mestu sve do penzionisanja 1976.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.