Festival posvećen Miklošu Roži

Izvor: Blic, 16.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival posvećen Miklošu Roži

Festival „Dvostruki život Mikloša Rože" biće otvoren večeras (18) u Muzeju Jugoslovenske kinoteke izložbom posvećenom ovom velikom kompozitoru filmske muzike, a nakon toga će biti prikazan film „Dvostruki život" u režiji Džordža Kjukora.

Osim projekcija filmova u Kinoteci, u Rožinu čast u subotu (20) će u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine Beogradska filharmonija održati koncert sa njegovom muzikom.

Zanimljivo je da je Mikloš Roža (trostruki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobitnik „Oskara" za filmsku muziku, među kojima je i istorijski spektakl „Ben Hur") u svojoj autobiografiji „Dvostruki život" napisao da je filmsku muziku pisao da bi „platio račune", ali da mu je najveća ljubav ostala klasična muzika. Zbog toga će sutra na programu Filharmonije biti njegova koncertna dela („Uvertira za simfonijski koncert", „Koncert za violinu i orkestar"...). Orkestrom će dirigovati Jair Samet, a solisti su violinista Ilja Gringolc, violista Gilad Karni i violončelista Rafael Volfiš. Kada je reč o programu u Kinoteci, do 19. maja biće prikazani filmovi „Fedora", „Julije Cezar", „Džungla na asfaltu", „Potera za trbosekom"i „El Sid". U nedelju, 18. maja, u Kinoteci će predavanje o Roži i filmskoj muzici održati predsednik američkog „Miklos Rozsa Society" Džon Ficpatrik, a učestvovaće i naš najpoznatiji kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović, kao i reditelj Goran Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.