Festival evropskog filma u NS-u

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival evropskog filma u NS-u

Festival evropskog i nezavisnog filma Euro-in film, koji ove godine obeležava 15 godina postojanja, biće održan od 6. do 25. decembra u Novom Sadu, najavjeno je u Kulturnom centru Novog Sada.

Ovogodišnji festival otvoriće ruski film "Faust" režisera Aleksandra Sokurova, koji je snimljen na nemačkom jeziku i zasnovan je na Geteovom "Faustu" i knjizi "Doktor Faustus" Tomasa Mana. Film je ove godine je osvojio nagradu "Zlatni lav" u Veneciji.

U okviru selekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod nazivom Mejn strim (Main Stream) biće prikazan i film "Tiranosaurus", koji je osvojio specijalnu nagradu žirija na ovogodišnjem Sandens (Sundance) festivalu, zatim "Torinski konj" Bele Tara nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu, kao i film "Novinar" Fadila Hadžića u kojem glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija.

Festival Euro-in publici će ponuditi najbolja ostvarenja nordijskog filma u okviru selekcije "Nordijska panorama" i selekciju "Meksički filmski horizonti" koja podrazumeva igrane, dokumentarne i kratke filmove koji dolaze iz Meksika.

Organizatori su najavili i retrospektivu filmova beogradskog reditelja Gorana Radovanovića i njegovih 10 igranih i dokumentarnih filmova, uključujući i dokumentarac "Uz Fidela do kraja" iz 2011. godine.

Filmski urednik festivala Đorđe Kaćanski rekao je na konferenciji za novinare da je Euro-in film festival koji "neguje autorski film i ne robuje kanonima holivudskog globalizma", te će neki od filmova iz selekcija moći da se vide jedino na ovom festivalu.

Filmovi će biti prikazivani u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada u tri termina i to od 18, 20 i 22 časa. Ulaznice koštaju 100 dinara, dok su projekcije kratkometražnih filmova besplatne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.