Festival Španski metar 20. maja u Beogradu i Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2021, 12:05

Festival "Španski metar" 20. maja u Beogradu i Novom Sadu

Filmski festival "Španski metar" biće održan 13. put od 20. maja do 6. juna u Beogradu i Novom Sadu, na različitim lokacijama ova dva grada, u organizaciji Instituta Servantes.

Najnovije izdanje manifestacije otvoriće program "Berlanga puni 100 godina“, koji će od 20. do 23. maja biti održan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Rođen pre tačno sto godina, Luis Garsija Berlanga važi za jednog od najvećih španskih reditelja. čija su ostvarenja obeležila drugu polovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 20. veka.

Kao poklon publici, njegov film "Dželat“ biće prikazan besplatno na otvaranju, a ulaznice za ovu projekciju moguće je preuzeti tog dana na blagajni Jugoslovenske kinoteke.

Domaćoj publici ovom prilikom biće predstavljeno još pet klasika španske kinematografije sa potpisom ovog značajnog režisera: „Raketa iz Kalabuća, „Junica“, „Dobrodošli, gospodine Maršal“, „Siromah na večeri“ i „Nacionalno nasleđe“.

Glavni festivalski program, „Savremeni film“, donosi 10 ostvarenja iz Španije koja će biti predstavljena od 26. do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograd.

Na programu su sledeći naslovi - „Ane“, „Osveta žena“, „Havijerova strast“, „Fudbalski klub Autsajderi“, „Ne umem da kažem zbogom“, „Meč života“, „Nevidljive“, „Umetnici i revolucija“ i „Da čudne li ljubavi!“.

Nagrađivano baskijsko ostvarenje „Ane“, koje otvara ciklus, donosi priču koja preispituje odnos majke i ćerke i njihove udaljene, ali i ukrštene svetove.

Reditelj i scenarista David Peres Sanjudo osvojio je nacionalnu nagradu Goja za najbolji adaptirani scenario, dok je glumica Patrisija Lopes Arnais nagrađena priznanjem Goja za najbolju žensku ulogu.

Paralelno sa ovim programom, od 26. do 30. maja, u Domu omladine Beograda biće održan filmski program „Vetrovi Afrike. Treći koren“ sa delima koja se bave afričkim zajednicama u Latinskoj Americi i Španiji.

Ovaj ciklus realizovan je u saradnji s Festivalom afričkog filma „Al Tarab“ i Afričkim filmskim festivalom u Tarifi/Tanheru koji se već 17 godina organizuje sa obe strane Gibraltarskog moreuza.

Program čine naslovi: „Crni Meksiko“, „Šija“, „Koreni“ i „Topovsko meso“.

Osim toga, zbog velikog interesovanja, u Domu omladine u dodatnim terminima biće prikazani i odabrani naslovi iz ciklusa „Savremeni film“.

Kao i prethodnih godina, selektovani filmovi iz glavnog programa biće prikazani od 3. do 6. juna i u Kulturnom centru Novog Sada, što dokazuje da domaća publika gotovo najviše voli španske filmove od svih evropskih kinematografija.

Kako je ranije najavljeno, prateći program tradicionalne filmske smotre “Španski metar” predstavlja izložba „MAD about Hollywood“, čiji je prvi deo već otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci, dok će drugi deo biti realizovan 18. maja u galeriji Instituta Servantes.

Ta postavka prikazuje Madrid kroz fotografije holivudskih zvezda koje su sredinom prošlog veka živele i radile u španskoj prestonici - Ava Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Marlen Ditrih i Elizabet Tejlor.

Ovogodišnje izdanje festivala podržano je od strane ambasada Španije, Argentine, Čilea, Kolumbije, Meksika i Perua.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.