Fest je divan, ali...

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fest je divan, ali...

… vreme je da se grabi dalje, otresitije i hrabrije, organizovanije i osmišljenije

Fest je poput sredovečnog neoženjenog muškarca. Trideset i šesta mu je godina, stamen je i naočit, ima dovoljno životnog iskustva i unutrašnjeg sadržaja, ali nikako da se „odlepi” od roditelja, šire i uže familije, da se osamostali i na sebe, onako baš muški, preuzme svu odgovornost.

On se još uvek nešto snebiva, ponekad čak plaši sopstvene senke. Povremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se ponaša kao da mu je neprijatno što je svojevremeno bio „za nesvest” i glavni „dasa” u dvorištu. Katkad je i nesiguran poput deteta koga roditelji i nisu previše voleli već im je služio da svetu jednom godišnje pokažu kako su lepo i pametno čedo rodili, a tokom godine ga zanemarivali jer, imaju oni i drugu decu.

Fest kao da odbija da vidi da je vreme da se otrese detinjstva, pobaca stare, nepotrebne stvari, provetri kuću i glasno pusti muziku. Vreme je da se grabi dalje, otresitije i hrabrije, organizovanije i osmišljenije. To, naravno, skuplje košta, zahteva kontinuiran rad tokom cele godine, apsolutnu posvećenost direkcije isključivo Festu, zapošljavanje mladih producenata koji bi bili zaduženi da od bogate i raskošne filmske revije, dodatnim sadržajima i atmosferom, konačno naprave ono što se zove festivalom...

No, da vidimo kakav je bio ovaj naš ovogodišnji, 36. Fest? Kada je reč o izboru od 73 referentna i kvalitetna filma iz gotovo celog sveta, bio je veoma dobar i izazovan za publiku. Devedeset hiljada gledalaca je, uostalom, dokazalo da ga još uvek voli i snažno podržava. Pa, da to ne kvarimo već da, umesto zaključka, ponudimo subjektivnu listu od 10 najboljih inostranih Festovih filmova. Tek da vam posluži kao vodič, ukoliko se navedeni naslovi ikada nađu i na redovnom repertoaru u našim bioskopima.

1. „12” – Nikita Mihalkov (Rusija)

2. „Požuda, oprez” – Ang Li (SAD–Kina–Tajvan)

3. „Ovo je slobodan svet” – Ken Louč (Velika Britanija)

4. „Poseta orkestra” – Eran Kolirin (Izrael)

5. „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana” – Kristijan Munđiju (Rumunija)

6. „Živi i mrtvi” – Kristijan Milić (Hrvatska–BiH)

7. „Putovanje sa domaćim životinjama” – Vera Storoževa (Rusija)

8. „Tajni zrak” – Li Čang Dong (Južna Koreja)

9. „Park Paranoja” – Gas Van Sent (SAD)

10. „Sukijaki vestern Đango” – Takeši Mike (Japan)

Dubravka Lakić

[objavljeno: 05/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.