Fernando Bajona:  Varljivost sećanja

Izvor: Arte, 30.Jun.2020, 10:34

Fernando Bajona: Varljivost sećanja

Fernando Bajona – Varljivost sećanja/La Memoria Traidora, 2 – 15. jul, Institut Servantes u Beogradu.

"Za umetnika, način na koji pamtimo i prikazujemo događaje u sadašnjosti, dovodi do njihovog preklapanja i stvaranja iskrivljene slike. Svaki od radova ilustrovan je originalnom fotografijom iz kolekcije časopisa ABC-a, koja prikazuje neki od važnih događaja iz prošlog veka koji su uticali na evoluciju čoveka."

Četvrtak, 2. jul 2020.  Otvaranje izložbe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Ulaz slobodan. Broj posetilaca je ograničen na maksimalno osam.

Čevrtak, 9. jul 2020. u 17:00h, Virtuelni susret.  David Pužado vodi razgovor sa autorom izložbe,  Fernandom Bajonom. Više informacija na Facebook i Instagram stranicama Instituta Servantes u Beogradu i festivala Belgrade Photo Month.

Četvrtak, 10. septembar, 19:00h. Zatvaranje izložbe u prisustvu autora, fotografa Fernanda Bajone. Svečana sala Instituta Servantes u Beogradu. Razgovor sa simultanim prevodom na srpski jezik.

Fotograf Fernando Bajona (Linares, 1980) uronio je u bogate fondove fotografskog arhiva dnevnog lista ABC zarad projekta „Varljivost sećanja“, čiji je kustos Havijer Dijas-Gvardiola. Opsednut idejom neuspeha, njegov cilj bio je da poveže analitički i naučni način kojim jedan arhiv upravlja sećanjima, sa haotičnijim i subjektivnijim oblikom ljudskog pamćenja. Za umetnika, način na koji pamtimo i prikazujemo događaje u sadašnjosti, dovodi do njihovog preklapanja i stvaranja iskrivljene slike.

Dela koja je uradio Bajona nastaju iz superpozicije stotinak originalnih fotografija iz arhiva koje za temu imaju neki specifičan koncept (#nasilje, #eksplozija, #izbeglice, #vatra...), čije granice se takođe preklapaju sa krajnjim rezultatom.

Svaki od radova ilustrovan je originalnom fotografijom iz kolekcije ABC-a, koja prikazuje neki od važnih događaja iz prošlog veka koji su uticali na evoluciju čoveka (od Prvog i Drugog svetskog rata do Španskog građanskog rata, 11. septembra ili dolaska čoveka na Mesec). U želji da potvrdi ideju da se istorija ponavlja i da je naše pamćenje slabo, Bajona upotpunjuje svaki diptih portretom pojedinaca koji i danas trpe nepravde na koje ukazuje ovaj projekat.

Izložba se organizuje u okviru festivala Belgrade Photo Month.

Ova izložba realizovana je u saradnji Instituto Cervantes de Belgrado i festivala Belgrade Photo Month, i veliku podršku Acción Cultural Española, AC/E kroz PICE program za međunarodnu promociju španske kulture putem mobilizacije umetnika, zahvaljujući kojem će španski umetnik Fernando Bayona učestvovati na Belgrade Photo Month.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.