Faraoni iz Egipta na proleće u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2009, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faraoni iz Egipta na proleće u Beogradu

KAIRO - Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, poslednjeg dana zvanične posete Egiptu, sa svojim domaćinima danas je razgovarao o organizovanju izložbe "Riznica faraona" na proleće sledeće godine u Beogradu.

O tome je bilo reči prilikom susreta sa generalnom direktorkom egipatskog nacionalnog muzeja Vafom Sadek i sa generalnim sekretarom egipatske Uprave za antikvitete, arheologom svetskog glasa, doktorom Zahijem Havasom, rekao je Bradić Tanjugu.

"Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je o kapitalnom kulturnom događaju koji bi na proleće sledeće godine bio organizovan u Beogradu. Radi se o izložbi faraonskog blaga, što bi svakako bio događaj koji bi Srbiju stavio u kulturno središte čitavog našeg okruženja", ocenio je Bradić.

O tehničkim i drugim aspektima organizacije te izložbe koja se sastoji iz 63 celine različite po materijalu i vremenu nastanka, sa lokaliteta koji zahvataju teritoriju od Gize do Edfua, predstoje dalji razgovori stručnih predstavnika Srbije i Egipta, precizirao je Bradić.

Ministar kulture Srbije ocenio je da je zvanična poseta Egiptu tokom koje je od 24. avgusta imao dugačke i sadržajne razgovore sa ministrom kulture Farukom Hosnijem, predsednikom kairske opere doktorom Abdelom Moneimom Kamelom i sa današnjim sagovornicima i imao priliku da obiđe najznačajnija mesta faraonske, hrišćanske, islamske civilizacije, bila vrlo uspešna.

"Ona otvara nove perspektive za dalje unapređenje kulturnih bilateralnih veza sa Egiptom, sa kojim inače imamo veoma razuđene i dobre ukupne odnose", rekao je Bradić, napomenuvši da je poseta realizovana na poziv ministra kulture Egipta, uz podršku ambasade Srbije u Kairu.

Bradić je napomenuo da će prilikom povratka u Beogard, u Istambulu, koji je iduće godine kulturna prestonica Evrope, razgovarati sa direktorima manifestacije "Istambul 2010". Biće reči o učešću srpskih umetnika u programu ove manifestacije, dodao je ministar kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.