Fantastična čitaonica: Trafalgar Veronike Gorodišer

Izvor: Art-anima.com, 24.Feb.2014, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fantastična čitaonica: "Trafalgar" Veronike Gorodišer

Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" u ponedeljak 24. februara (19h) u Maloj sali Doma omladine Beograda, organizuje još jednu tribinu iz ciklusa "Fantastična čitaonica". U okviru tribine, članovi ovog društva razgovaraju o izabranom literarnom ostvarenju, a za mesec februar, to je knjiga "Trafalgar" argentinske spisateljice Anhelike Gorodišer, za sada neprevođene kod nas. Moderator večeri je Bojan Butković.

"Trafalgar" se može čitati i kao zbirka priča i kao mozaik-roman. >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << Prva asocijacija na naslov je svakako čuvena pomorska bitka iz 1805. godine, ali nećete čitati o admiralu Nelsonu i pobedi britanske mornarice: Trafalgar nije ni mesto već osoba, brbljivi međugalaktički ženskaroš sa žestokom kafeinskom i kafanskom zavisnošću, koji će nas počastiti nizom neverovatnih ličnih podviga.

Anhelika Gorodišer rođena je 1929. godine, živi i radi u Argentini, gde je objavila petnaest knjiga, romane i priče. "Nikada dramu; nikada pesmu, čak ni sa šesnaest kad svi pišu stihove, ni iz ljubavi, ni zbog politike". U svetu se za nju čulo zahvaljujući knjizi "Kalpa imperial" (1983), koju je na engleski prevela i popularizovala Ursula Legvin, spisateljica sa kojom deli sličan svetonazor. Pored sijaseta književnih nagrada za književnost, za doprinos fantastici, ali i za rad na emancipaciji žena, osvojila je i "Svetsku nagradu za fantastiku" (World Fantasy Award) za životno delo 2011. godine.
 
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.