Fanovi serije The Witcher razočarani izmenama u novoj sezoni: Jedan od likova je biseksualac

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 11:11

Fanovi serije "The Witcher" razočarani izmenama u novoj sezoni: Jedan od likova je biseksualac

Netfliks je u četvrtak objavio treću sezonu serije "Veštac", kreatorke Loren Šmidt Hisrič i nije joj trebalo dugo da se popne na sam vrh liste gledanosti.

Prema podacima sa sajta "FlikPatrol", treća sezona serije "Veštac" je trenutno najgledanija serija u skoro svim zemljama u kojima se prikazuje, sa izuzetkom zemalja južne i jugoistočne Azije, gde nije tako popularna. Ovo je poslednja sezona u kojoj vidimo Henrija Kavila u ulozi Geralta od Rivije, pre nego što ga zameni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lijam Hemsvort.

Iako su obožavaoci serije tužni zbog Kavilovog odlaska i kažu da novu sezonu gledaju samo zbog njega, mnogi su razočarani i velikom promenom za trubadura Džaskijera, kojeg tumači Džoi Bejti. Naime, u novoj sezoni Džaskijer je biseksualac ​​i zaljubljuje se u princa Radovida kojeg igra Hju Skiner. Ovo je veliko odstupanje od romana Andrzeja Sapkovskog, koji su poslužili kao izvorni materijal za seriju

Džaskijer je u knjigama prikazan kao veliki zavodnik na koga padne skoro svaka žena i nijednog trenutka nije pokazao da ga privlače pripadnici muškog pola.

Njegov lik nije tipična reprezentacija muškosti, on je nežan, empatičan, voli modu, sušta suprotnost Geraltu koji je grub i surov, što i ne čudi s obzirom na način na koji je odrastao. Džaskijer je jedan od likova u knjigama koji pomažu Geraltu da se razvije kao ličnost i počne da brine o drugima.

Što se tiče Radovida, on je u knjigama dete kralja Redanije Vizimira II i dve godine je mlađi od Ćirija. U seriji je prikazan kao odrasla osoba i kao brat kralja Redanije, a u četvrtoj epizodi sezone deli intimni trenutak sa Džaskijerom. Još nije poznato u kom pravcu će se Radovidov lik razvijati u seriji.

Recenzije gledalaca

Odluka da se Džaskijer prikaže kao biseksualac ​​naišla je na oštre kritike obožavalaca, od kojih su neki podelili svoje mišljenje na Reditu.

"U modernim medijima očigledno ne možemo imati prikaze blistavih strejt muškaraca koji su racionalni, otvorenog uma i snažni na načine koji nisu tradicionalno muški“, napisao je korisnik Redita u u komentarima na jednoj objavi.

Drugi korisnici su napisali da im se ne sviđaju stereotipni prikazi prema kojima je svaki tradicionalno muški muškarac heteroseksualan, dok se muškarci koji su blago "kitnjasti" odmah prikazuju kao pripadnici LGBTK zajednice.

Još jedan korisnik Redita je u postu rekao da je prikazivanje Džaskijera kao biseksualca problematično jer je u svim medijima do sada prikazan kao privilegovani heteroseksualac, koji je saveznik svakoj osobi kojoj je potrebna pomoć.

"Problem sa prikazivanjem Dandeliona kao biseksualnog je taj što ga čini manjinom saveznika. Bez obzira da li ste čitali knjigu ili igrali igrice, Dandelion je jedini strejt muškarac koji nema magične moći, niti je on vilenjak ili patuljak, a on je i dalje saveznik svakoj osobi u svetu veštica. Nije bitno koje ste rase, koje ste seksualnosti, da li imate magične moći, da li se oblačite kao suprotni pol, sve je nevažno za njega. Važno mu je samo da imaš dobro srce“, napisao je korisnik.

Prikazivanje Džaskijera kao manjine umanjuje njegov značaj kao saveznika. On se više ne bori da bi podržao druge uprkos svojoj privilegiji, bori se jer je borba postala lična.

Međutim, nije sve tako crno. Na portalu "Rotten Tomatoes" mišljenja kritičara o trećoj sezoni serije "Veštac" su podeljena. Neki kažu da je ona zabavna zbog akcije kao i da je Henri Kavil sjajan, dok drugi kažu da ona polako postaje "bajata". Isto tako, činjenica da je ovo trenutno najgledanija serija na Netfliksu ukazuje na to da su gledaoci dovoljno zainteresovani da nastave da je gledaju.

Gledaocima serije koji nisu upoznati sa izvornim materijalom neće smetati velika odstupanja od originalne radnje i likova, i moći će nesmetano da uživaju u novoj diverziji, dok će se ljubitelji Sapkovskog i CD Projekt Reda osećati kao da gledaju adaptaciju koju za voljenu seriju povezuju samo imena likova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fanovi serije "The Witcher" razočarani izmjenama u novoj sezoni

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2023

Netfliks je u četvrtak objavio treću sezonu serije "The Witcher", kreatorke Loren Šmidt Hisrič i nije joj trebalo dugo da se popne na sam vrh liste gledanosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.