Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrovo delo zasmrdelo muzej

Delo belgijskog konceptualnog umetnika i afirmisanog pozorišnog reditelja Jana Fabra u muzeju savremene umetnosti MuHKA u Antverpenu nije samo izazov za vid, nego i za čulo mirisa.

Instalacija „Dolazi proleće" sastoji se od luka i krompira koji vise u kondomima sa plafona. A povrće se, naravno, kvari.

– Kao i druga njegova dela, i u ovome je reč o transformaciji i metamorfozi – kaže kustoskinja Ketlin Vejts o Fabru, koji je ranije ove godine imao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samostalnu izložbu u pariskom Luvru.

Vejtsova tvrdi da se na smrad žalio jedan službenik muzeja, dok mediji prenose da su na nepodnošljiv smrad upozorili brojni posetioci i zaposleni.

Truli krompiri i glavice luka postali su i tema gradskih priča. „Protest protiv smrdljive Fabrove umetnosti" naslov je u listu „Het Nieuwsband", a „Fabrovo smrdljivo delo izaziva gnev" jedan je od tekstova na internet stranicama televizijske stanice VRT.

Fabrovo provokativno umetničko delo sastavljeno od više hiljada insekata predstavljeno je u beogradskom Muzeju savremene umetnosti kao deo kolekcije Stedelijk muzeja iz Amsterdama.

Pre nekoliko godina Jan Fabr postavio je u Avinjonu sopstveni komad „Anđeo smrti". Ovaj spektakl imao je posebnu formu. Bina je bila okružena platnima na kojima se prikazivao ples koreografa Vilijema Forsajta, a jedinu živu ulogu igrala je balerina iz Zagreba Ivana Jozić, stalna Fabrova saradnica. Istovremeno, na pozornici se odigravao plesni spektakl koji je simbolično predstavljao umiranje i život koji se nastavlja posle smrti.

U komadima Jana Fabra jasno je da se autor u velikoj meri bavi materijom, telom i mirisima.

„Obožavam mirise, kakvi god da su", rekao je Fabr u jednom intervjuu. „A mirisi polako nestaju u našem društvu koje živi u strahu od prljavštine i hrane. Uzmimo za primer miris krvi koji sam nekad osećao kad god prolazim pored mesare. Danas on više ne postoji, nestao je."

U predstavama Fabra vidljiv je uticaj flamanskog slikarstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.