FCS: Podrška za šest dugometražnih igranih filmova

Izvor: B92, 09.Dec.2017, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FCS: Podrška za šest dugometražnih igranih filmova

Na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova odabrani su projekti Boriše Simovića, Olega Novkovića, Ivana Ikića, Sabolča Tolnaija, Koste Đorđevića i Ognjena Glavonića.

Petočlana Komisija FCS, koja je od 57 odabrala šest projekata, radila u sastavu: Gordan Mihić (predsednik), Kristina Đuković, Miroslav Lekić, Bojan Vuletić i Marko Jocić.

Debitantski film Boriše Simovića "Iz svetla: Luminous" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastaje u produkciji Košutnjak filma i po scenariju Aleksandra Radivojevića, a na konkursu je podržan sa 30 miliona dinara.

Glavni junak filma je čuveni srpski naučnik Nikola Tesla, a scenario se fokusira na prelomni, a malo poznati trenutak u Teslinom profesionalnom i ličnom životu.

Autori ne polaze od klasičnog biografskog pristupa, već pružaju predložak koji je sugestivan, univerzalno razumljiv i potencijalno atraktivan posetiocima bioskopa na svim meridijanima, ocenili su članovi Komisije.

Nova projekat Olega Novkovića nosi naslov "Živi čovek", a u pitanju je egzistencijalistička drama sa elementima komedije o poslednjem ovozemljskom danu idealiste i buntovnika, propalog rokera.

Ova urbana romatična, imntimna i duhovita priča scenaristkinje Milene Marković, poseduje, kako je konstatovala Komisija, univerzalnost i neobičnu nostalgiju, pa lako može biti pravi generacijski film, a na konkursu je podržan sa 30 miliona dinara.

"Korisnici" Ivana Ikića, podržani sa 30 miliona dinara, donose temu bezuslovne ljubavi u licemernom sistemu.

Priča o ljubavnom trouglu među korisnicima specijalnog doma za decu sa posebnim potrebama, na efektan i direktan način govori o pravim, jakim emocijama i društvenim i sistemskim konvencijama koje pokušavaju da te emocije ograniče i sputaju.

Projekat "Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom" scenariste, reditelja i producenta Sabolča Tolnaija predstavlja adaptaciju istoimenog epistolarnog romana Aarona Bluma.

Priča o mladoj Klari koja iz učmalog života u zabačenom bačkom mestu i braka sa daleko starijim mužem beži u fantazije o mladom ljubavniku Zoliju, pretočena je u scenario, filmsku ljubavnu dramu, na izuzetno originalan način, ocenili su članovi Komisije i opredelili 29 miliona dinara za taj projekat.

"Žal" je, kako je konstatovala Komisija, veoma zanimljiv scenario reditelja/scenariste Koste Đorđevića koji na autentičan način otkriva jedan novi pogled na generaciju adolescenata, koji se tek spremaju da zakorače u život.

S obzirom na "S/Kidanje" prvi film mladog reditelja Koste Đorđevića, Komisija je sigurna da je "Žal" odličan tematski nastavak problematike koju je u svom prvom filmu već načeo zbog čega je podržan sa 27 miliona dinara.

Debitantski igrani film Ognjena Glavonića "Teret" donosi priču o danu jednog vozača šireći ideju na kontekst raspada cele jedne zemlje i najmračnije trenutke u njenoj istoriji.

Film, podržan sa četiri miliona dinara, obrađuje izuzetno važnu univerzalnu i aktuelnu temu, koja se tiče filosofskog pitanja odgovornosti, kao i odnosa oca i sina, te postaje metafora srpskog društva i jednog istorijskog perioda zemlje.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je Predlog Komisije, uz konstataciju da je u svemu u skladu sa konkursom i relevantnim pozitivnim propisima, kao i skladu sa budžetskim sredstvima opredeljenim za Konkurs obezbeđenim od strane Centra.

Sledeći konkurs FCS-a biće raspisan u februaru 2018. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FCS: Podrška za šest dugometražnih igranih filmova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2017

Na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova odabrani su projekti Boriše Simovića, Olega Novkovića, Ivana Ikića, Sabolča Tolnaija, Koste Đorđevića i Ognjena Glavonića...Petočlana Komisija FCS, koja je od 57 odabrala šest projekata,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.