Ezoterična istorija-II svetski rat

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ezoterična istorija-II svetski rat

1945. Rat je završen pre četiri godine. Saveznici su, bez pomoći Amerike, pobedili na Zapadu, ali na Istoku sukob još traje. De Gol i Čerčil su prihvatili separatni mir sa Trećim Rajhom, smatrajući da je bolje imati "malog nacistu pod kontrolom, nego velikog staljinistu pred vratima”.

Operacija Barbarosa nikada nije postojala, jer je Staljin prvi napao. Crvena Armija se nalazi u predgrađu Berlina, a Hitler je napustio vlast i na njegovo mesto je došao Rudolf Hes. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Avantura počinje kada "Šarl de Gol”, najlepši dirižabl francuske flote, putujući na redovnoj liniji Pariz-Tokijo, nestane iznad Grenlanda. Potraga za njim je poverena Nestoru Seržu, novinaru Frans Soara i nekadašnjem vojnom pilotu.

Serijal "Velika igra” (Delkur) francuskog scenariste Žan-Pjer Pekoa i srpskog crtača Lea Pilipovića, stvara svet alternativne istorije pomešane sa špijunažom i fantastikom. Ohrabren velikim uspehom "Tajne istorije” (ukupan tiraž na francuskom jeziku - 250 hiljada), Peko je napravio novu ezoteričnu mućkalicu. Sabijajući u priču, bez većeg reda i smisla, nešto istorije, nešto pop kulture i mnoštvo nasilja, on je načinio nekoherentan svet posejan poznatim imenima i podgrejanom fantastikom. Vodjena iz akcije u akciju, ova priča preuzima stereotipne recepte junaka, pomoćnika i negativaca, a odstupa samo u nepostojanju ženskih likova, što je čest problem Pekoovih scenarija. Kao i obično, njegova karakterizacija likova je stereotipna i karikaturalna, a protagonisti se ponašaju i izražavaju na izveštačen način. Haotičan zaplet, bolji nego u "Tajnoj istoriji”, nije tečno i ritmizirano ispripovedan. Istovremeno, oba albuma pate od starog Pekoovog problema – previše dosadnih dijaloga koji objašnjavaju sve ono što on ne ume da umetne u strukturu scenarija.

Subotičanin Leo Pilipović, inače crtač četvrtog i petog nastavka Pekoove "Tajne istorije”, ovoga puta se opredelio za vrlo realistički i živopisan stil. Njegov grafizam je dinamičan, precizan, a kostimi i dekori su prepuni detalja. Nedostatak Pilipovićevog izraza je povremena statičnost u akcionim scenama, kao i nešto grešaka u proporcijama. Uprkos Pilipovićevom talentu, njegov crtački pristup nema mnogo originalnosti, jer je morao da se povinuje komercijalnim zahtevima serijala.

Strip serijal "Velika igra” je tipičan pekoovski proizvod u kome je naracija zamenjena nizom labavo vezanih akcionih scena. Iako je bolje urađen od "Tajne istorije”, ovaj serijal "retro-naučne-fantastike”, kako ga je nazvao Fred Blanšar, direktor edicije, ima mnogo slabiju priču od "Imperije”. Naime, u serijalu "Imperija” osetio se vrlo jak pripovedački uticaj hrvatskog crtača Igora Kordeja koji se trudio da dogadjaji dotiču ljudi, a ne samo datume i imena u istorijskim knjigama. Treći i poslednji nastavak serijala "Velika igra” očekuje se do kraja godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.