Evo koji filmovi su ovenčani nagradama u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu na 52. Festu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 13:22

Evo koji filmovi su ovenčani nagradama u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu na 52. Festu

"Sećanje“ Mišela Franka, "Prisila“ Sofije Kopole, "Ukus ljubavi“ Tran An Hunga su samo neki od njih.

Pred publiku 52. Festa, koji će se odvijati od 23. februara do 3. marta, stižu brojni filmovi – festivalski pobednici Kana, Venecije, San Sebastijana, Sandensa, kao i dobitnici nagrada BAFTA i Zlatni Globus.

Koprodukcija SAD i Meksika, „Sećanje“ Mišela Franka, prikazuje se u Gala Plus selekciji, a sa Venecijanskog festival ponela je Pehar “Volpi” >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za najboljeg glumca koji je otišao u ruke Pitera Sarsgarda. Glavnu žensku ulogu igra Džesika Čestejn, a „Sećanje“ ćemo gledati 24. februara u Mts Dvorani.

Drama „Prisila“ Sofije Kopole, koja osvetljava nevidljivu stranu američkog mita o Elvisu Prisliju i njegov odnos sa Prisilom Bolije u turbulentnom braku koji je trajao pet godina, donela je Kejli Spejni Pehar “Volpi” u Veneciji za najbolju glumicu. Spejni ima i nominaciju za Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u drami, a priča o kralju rokenrola i njegovoj supruzi na programu je u selekciji FEST Masters, 2. marta u Mts Dvorani.

„Ukus ljubavi“, francusko-belgijska koprodukcija u režiji Tran An Hunga, sa Žilijet Binoš i Benoa Mežimelom prikazuje se na Festu u selekciji Gala Plus, a ova drama osvojia je u Kanu nagradu za najbolju režiju. Premijera na Festu zakazana je 27. februara.

Američki film „Hiljadu i jedan“ rediteljke A. V. Rokvel koji gledamo u selekciji Gala Plus, ovenčan je Velikim nagradom žirija na festivalu Sandens, kao i nagradom za najbolji međunarodni debi u Jerusalimu. „Hiljadu i jedan“ ima i dve nominacije za Indipendent Spirit nagradu (najbolji film, glavna uloga), u glumačkoj ekipi su Tijana Tejlor, Jošaja Kros, Vilijam Klaret…, a mi ćemo na Festu ovaj film gledati 24.februara.

Britansko-američka koprodukcija „Svi mi stranci“ reditelja Endru Hejga, iz Festovog Gala Plus programa, ima šest nominacija za BAFTA nagrade (najbolji britanski film godine, režija, adaptirani scenario, sporedna ženska uloga (Kler Foj), sporedna muška uloga (Pol Meskal) i kasting).  Od Britanskih nezavisnih filmskih priznanja ima nagradu za najbolji britanski nezavisni film, režiju, scenario, sporednu ulogu, fotografiju i montažu, a projekcije počinju 25. februara u Mts Dvorani.

Na progranu 52. Festa su i ostvarenja nominovana za Oskara, koja su osvojila brojne festivalske nagrade: francuski film “Anatomija pada” Žistin Trije, dobio je Zlatni globus za najbolji strani film i scenario, kansku Zlatnu palmu i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu.

Ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa” nagrađeno je u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. Ovaj film ima tri nominacije za “Zlatni globus”, za najbolji film / dramu, najbolji strani film, muziku.

Srbija Danas/Danas/A.N.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.