Etnografski muzej obeležio 115 godina postojanja

Izvor: RTS, 20.Sep.2016, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etnografski muzej obeležio 115 godina postojanja

Otvaranjem izložbe "Pismo i tradicija" i dodelom nagrade za životno delo profesoru Nikoli Pavkoviću, Etnografski muzej obeležio je 115. godišnjicu postojanja.
Izložbu je, u zgradi Muzeja, zvanično otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, poručujući da je posao zaštite kulturnog i etničkog blaga jednog naroda odgovoran i važan posao, koji su generacije uspešnih, kvalitetnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obrazovanih, umnih i posvećenih ljudi u Etnografskom muzeju radili na doličan i hvale vredan način.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih zadataka kulturnih ustanova, i posebno Etnografskog muzeja, jeste očuvanje kulturnog jezgra i njegovo prenošenje sledećim generacijama.
"Taj odgovoran posao Etnografski muzej je svih ovih 115 godina radio, a uveren sam da će tako raditi i ubuduće", rekao je ministar, čestitajući zaposlenima njihov praznik, uz nadu da ćemo i narednih godina biti u prilici da obeležavaamo velike jubileje te značajne ustanove kulture Beograda i Srbije.
"Izložba 'Pismo i tradicija' je još jedan u nizu finih bisera u aktivnositma Muzeja", podvukao je Vukosavljević.
Kako je rekao, pismo i tradicija predstavljaju važne suštinske osobenosti duha jedne nacije, a na izložbi se može videti, šta je na prostoru, koji možemo nazvati srpski kulturni prostor, ostalo sačuvano i zabeleženo.
"Sa ovih interesantnih predmeta, šalova, krpa, krajputaša, je prožuborio srpski jezik iz različitih generacija, i imamo priliku da vidimo kako je naš narod mislio, kakav je bio u svojim emotivnim stanjima, kakve je poruke slao u svakodnevnom životu, u trenucima tuge ili radosti...", rekao je Vukosavljević.
Izložba "Pisma i tradicije" biće otvorena u naredna četiri meseca.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vukosavljević: Očuvanje kulturnog, etničkog blaga važan posao

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2016

Otvaranjem izložbe "Pismo i tradicija" i dodelom nagrade za životno delo profesoru Nikoli Pavkoviću, Etnografski muzej danas je obeležio 115. godišnjicu postojanja...Izložbu je, u zgradi Muzeja, otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, uz poruku da je posao zaštite kulturnog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.