Etno-kamp i FENOK u Kikindi neguju tradicionalnu muziku i igru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etno-kamp i FENOK u Kikindi neguju tradicionalnu muziku i igru

Već 18 godina, kikindsko Akademsko društvo za negovanje muzike "Gusle“ organizuje dve manifestacije posvećene negovanju tradicionalne muzike i igre, kao i etnomuzikološkim istraživanjima. Dok učesnici Etno-kampa već uveliko rade, u dvorištu kikindskog Narodnog muzeja sinoć je svečano otvoren FENOK, međunarodni Festival narodnih orkestara, koji traje do nedelje, 28. jula. Svi koncerti biće organizovani u dvorištu kikindskog Narodnog muzeja, sa početkom u 20 sati i 30 minuta, a ulaz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je slobodan.

Zahvaljujući studijskim istraživanjima tradicionalne muzike i folklora, koja su u proteklih 18 godina realizovana na terenu srpskog i rumunskog dela Banata, kikindsko ADZNM "Gusle" može se pohvaliti izuzetnom arhivskom građom, važnom dokumentacijom koja je naučna potvrda bogatog nematerijalnog kulturnog nasleđa Banata. Za sve učesnike, etno-kamp je neprocenjivo iskustvo.

"Studenti su zaista oduševljeni. Tokom istraživanja susreću se sa zanimljivim ljudima, njihovim svedočanstvima, numerama koje imaju priliku da čuju i zabeleže. Posebno ih raduje činjenica da imaju priliku da saznaju kako se živi u ovom kraju, o istoriji. Da ne govorimo o naučnom značaju samog istraživanja“, kaže Prof. dr Dragica Panić Kašanski sa Akademije umetnosti Univerziteta Banjaluci, mentorka Etno-kampa.

Studenti muzičkih akademija iz Srbije, Rumunije, Republike Srpske, učenici muzičkih škola vredno rade na terenu, organizuju radionice, uče i uživaju u druženju.

"Moje iskustvo pokazuje da je najlepša činjenica da smo okruženi ljudima koji dele naša interesovanja, koji su zainteresovani za slične stvari za koje smo i mi", ističe Nikola Zekić, student master studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

"Tek treba da zađem u suštinu i dubinu ove nauke, a ovo je zaista dobra prilika za učenje. Za sada sam jako zadovoljna i srećna što sam deo ovog kampa", kaže Anja Nedeljkov, učenica srednje muzičke škole "Petar Konjović" u Somboru.

Zajedničkim nastupom sa prijateljima iz Rumunije, narodni orkestar i folklorni ansambl društva "Gusle" otvorio je 18. FENOK, međunarodni Festival narodnih orkestara. Za Srbe u rumunskom delu Banata negovanje tradicije ima poseban značaj.

"Negujemo narodnu tradiciju i kulturu i mi Srbi u Rumuniji, što podrazumeva tamburašku muziku, banatske igre. Ovde ćemo se predstaviti igrama iz Pomorišja, jer su to baš naše igre iz rumunskog dela Banata, sa obale Moriša, a uz pratnju tamburaša "Batini bećari". Zaista mnogo radimo na negovanju tradicije, našeg identiteta, kulture“, naglašava Borko Jorgovan iz KUD "Plavi delija" Veliki Senpetar, Rumunija.

Pored ansambala iz Srbije i Rumunije, narednih dana kikindska publika će imati priliku da uživa u nastupima orkestara, pevačkih grupa i solisti iz BiH, Bugarske, Poljske. Šaroliki program i svestrani muzički opus "Gusala" biće predstavljen i upotpunjen rok-koncertom, koji je najavljen u nedelju, 28. Jula, na završnoj večeri Festivala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.