Esma Redžepova za Dan Roma

Izvor: B92, 31.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Esma Redžepova za Dan Roma

Ministarstvo kulture će povodom Svetskog dana Roma i predsedavanja Srbije Dekadom inkluzije Roma 2005 - 2015. organizovati koncert Esme Redžepove 7. aprila u Sava centru.

Foto: Srđan Veljović/B92

Najavljujući na pres konferencij ovaj događaj, državna sekretarka Nadica Momirov podsetila je da je Srbija koja predsedava Dekadom Roma, aktivnosti kojima promoviše kulturu tog naroda počela još u oktobru. Tada je održan koncert posvećen velikanu romske muzike nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preminulom Šabanu Bajramoviću.

Usledile su potom izložbe, naučni skup posvećen romskoj kulturi, ciklus filmova koji slika život i kulturu Roma.

Nadica Momirov je podsetila i na projekat koji treba da obezbedi romskog zastupnika za medije. Sve akcije treba da nas što bolje upoznaju sa životom i kulturom Roma, što je preduslov približavanja i bolje socijalizacije Roma u društvo, ocenila je ona.

Esma Redžepova, umetnica koju je, zbog pet decenija vernosti romskoj pesmi i afirmaciji romske kulture, Svetski sabor Roma proglasio za kraljicu romske muzike, a Međunarodna romska organizacija 2004. godine izabrala za ministra kulture Roma, nije želela da govori o koncertu. Rekla je samo da će biti lep i na visokom nivou.

Govorila je o statusu Roma , svom životu, indijskim korenima Roma, o njenim kontaktima sa pojedinim državnim liderima 20. veka, prvenstveno Indirom Gandi i zadovoljila znatiželju novinara, govoreći o svom humanitarnom radu.

Redžepova je sa pokojnim suprugom Perom Teodosijevskim, koji je bio i njen muzički mentor i vođa orkestra sa kojim je nastupala širom sveta, usvojila 47 napuštene dece o kojim brine sa posebnom ljubavlju. Za takav humanitarni rad dobila je 15 međunarodnih nagrada i dva puta bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Rekla je da nisu imali svoju decu i da su želeli da pomognu onima kojima je to trebalo.

Dobro se vratilo dobrim, dodala je ona rekavši da uživa sa svojih 118 unučadi. Sva deca su završila školu, osmoro i fakultete i svi su muzički školovani, dodala je ona.

Redžepova, koja je u Makedoniji i predstavnik UNHCR, posvetila se i zbrinjavanju izbeglica, posebno Srba, Goranaca i Roma sa Kosova i Metohije, koji su napustili domove posle NATO bombardovanja 1999.

"Žalosno je što svet nema razumevanja za Rome koji žele samo priliku za rad", rekla je poznata umetnica.

Na pitanje šta predlaže Srbiji kao predsedavajućem Dekade Roma na šta još da usmeri svoju aktivnost, ona je rekla da bi od velike koristi bilo da se nešto uradi na edukaciji romske dece i da svi Romi dobiju dokumenta.

Smatra, takođe, da bi država trebalo da odvoji sredstva za makar 10 stanova solidarnosti godišnje za izbeglice sa Kosova i Metohije, bez obzira na nacionalnost.

"Može to Srbija i Beograd koji je uvek bio otvoren grad, bez predrasuda", dodala je Redžepova koja je, kao umetnik koji, kako je rekla, ne poznaje granice, poželela da se Balkan otvori i bude bez granica.

Ona je podsetila da je 30 godina živela u Beogradu, gde je stekla i penziju i da od 1990. ponovo živi u rodnoj Makedoniji u kojoj su Romi po Ustavu nacija i to treća po redu, iza Makedonaca i Albanaca. Makedonija je dala veliki doprinos očuvanju romske kulture, dodala je Redžepova, napomenuvši da je ona već sa 11 godina počela da peva na romskom jeziku, bez ikakvih predrasuda.

Reč je o jeziku kakav govori i 21 milion ljudi u Indiji, što nije samo potvrda našeg indijskog porekla, već svedoči i o tome da Makedonija nije imala pretenzije da nas asimiluje, kazala je poznata umetnica.

Na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare Esma Redžepova je zahvalila Ministarstvu kulture Srbije što je njenim koncertom odlučio da obeleži Svetski dan Roma, 8. april.

Osim koncerta, Ministarstvo kulture će 8. aprila, u saradnji sa Narodnom bibliotekom, u Narodnoj banci Srbije, organizovati izložbu romske pisane kulture "Alev e Romengo". Autor je Dragoljub Acković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koncert Esme Redžepove povodom Svetskog dana Roma

Izvor: 24sata, 30.Mar.2009, 18:37

U saopštenju se navodi da se Svetski dan Roma obeležava 8. aprila kada će biti otvorena i izložba Romske pisane kulture "Alav e romengo", autora Dragoljuba Ackovića u Narodnoj banci Srbije.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.