Entoni Hopkins glumiće čoveka koji je spasio 669 dece od nacista VIDEO

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 20:52

Entoni Hopkins glumiće čoveka koji je spasio 669 dece od nacista VIDEO

Entoni Hopkins trebalo bi da glumi heroja Holokausta kojeg nazivaju britanskim Šindler. Godine 1939. mladi engleski berzanski mešetar Nikolas Vinton pomogao je u spasavanju 669 jevrejske dece iz okupirane Čehoslovačke uoči Drugog svetskog rata.

Vinton je čuo za Kindertransport koji je spasio nemačku i austrijsku jevrejsku decu i odveo ih na sigurno u Veliku Britaniju i odlučio da organizuje sličnu akciju spasavanja dece Čehoslovačke. 14. marta 1939. iz Praga je avionom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krenuo prvi transport dece u njegovoj organizaciji za London. Sakupio je novac za finansiranje putovanja, a takođe je pronašao britanske hraniteljske porodice za decu izbeglice.

Vinton je organizovao još sedam spasilačkih misija koje su išle železnicom od Praga i preko Nemačke do atlantske obale, zatim brodom preko Lamanša do Velike Britanije. 2. avgusta 1939. poslednji voz pun dece krenuo je iz Praga.

Posle rata, Vintonovi spasilački napori ostali su uglavnom nepoznati. Proganjali su ga oni koje nije mogao da spase i retko je o tome pričao. 1989. godine, emitovana je epizoda That's the life u kojoj se Vinton susreo sa nekolicinom dece koju je uspeo da spase.

Tokom BBC-jevog prenosa uživo, voditeljka Ester Rantzen je pitala publiku u studiju da li neko od njih duguje život Nikolasu Vintonu. Bio je šokiran kada su odrasli koji su sedeli oko njega ustali. Naime, to su bila deca koju je spasao pre 50 godina.

Vintonova priča će se uskoro završiti na ekranu. Film pod nazivom "One life", adaptacija je knjige iz 2014. "If It's Not Impossible... The Life of Sir Nicholas Winton", koju je napisala njegova ćerka Barbara.

Ser Entoni Hopkins i Džoni Flin igraju Nikolasa Vintona u različitim fazama njegovog života, dok Helena Bonam-Karter igra Vintonovu majku Babi. Glumačku postavu takođe čine Džonatan Prajs, Lena Olin, Romola Garai i Aleks Šarp.

Ser Nikolas Vinton je umro u julu 2015. Imao je 106 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.