Energija blage reči

Izvor: Politika, 01.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energija blage reči

Kao osnivač zadužbine Vladete Jerotića, „Ars libri” je objavio njegova dela u 44 toma

Kad u razgovoru pomenete ime prof. dr Vladete Jerotića, većina poželi da ga lično upozna jer, posle njegovih mnogih pročitanih knjiga i javnih predavanja, oseća da se iza svake njegove reči krije sigurnost u ono što zna i blagost u saopštavanju svojih mnogobrojnih znanja. Imali smo mi još dva-tri velika govornika koji su mogli da napune Veliku salu Kolarca, ali niko od njih kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vladeta Jerotić nije pridavao toliki značaj načinu i tonu izgovorenog, jedan gotovo svetački pristup reči, kao da se plaši da je ne povredi. Svojevrsna energija i blagost s kojom on izgovara ono što predaje nosi u sebi energiju koja isijava danas tako potrebnu a izgubljenu sigurnost i slušaocima vraća izgubljeno samopouzdanje, bilo da je reč o starijima ili mlađima. Prvi u njegovim predavanjima nalaze potvrdu svojih davnašnjih pitanja o smislu života, a mladi se pune novom energijom koja im pomaže da se snađu u današnjem ispražnjenom svetu, u kojem Bog odavno ne postoji, a nismo sigurni ni da je čovek bolje sudbine.

Bez obzira na godine, Jerotić sa svojim izdavačima iz „Ars libri”, Irenom i Nenadom Arsićem, neumorno krstari Srbijom neštedimice šireći ono što je naučio i intuitivno spoznao. To je bio jedan od razloga što je izdavač pre godinu i po dana, na Vidovdan, 28. juna 2007, odlučio da posle više objavljenih dela osnuje i njegovu zadužbinu, kojoj mogu svi pristupiti i pomoći u širenju njegovih ideja. Jedan od ciljeva Zadužbine jeste raspisivanje konkursa iz oblasti pastirske psihologije i dodeljivanje Svetosavske nagrade. Za žaljenje je što do sada o njenom osnivanju niti o njenim ciljevima ništa nije pisano, a prvi od njih je objavljivanje sabranih dela Jerotića.

Tako je u prvom kolu, pod zajedničkim naslovom „Religija”, objavljeno šesnaest dela, u drugom devet dela iz oblasti medicine, u trećem takođe devet književnih dela, a u završnom, četvrtom, deset knjiga, od kojih su dve potpuno nove. Kad se sve to sabere, to su ukupno 44 knjige, što ni izdaleka nije sve, jer autor priprema nova dela u kojima će sa istom energijom blage reči svoje slušaoce i čitaoce voditi putem, na koji je on davno kročio, putem u kojem se, u najboljem značenju, prepliću jedan oblik kolektivne terapije sa inicijacijom u duhovne svetove koji su nerazdvojni deo njegove ličnosti. Ako se samo letimično pogleda ono što je dosad objavljeno, dobar čitalac može lako da zaključi da Jerotić pokušava ono što je u drugoj polovini prošlog veka, a naročito u novom virtuelnom svetu s veštačkim ljudima, gotovo sasvim nestalo – da povrati humanost i veru, a s njima i onoga koji ih stvara, zvao se On prvi pokretač, kosmička pravda ili Bog.

Autor tako raznolikih interesovanja i dubokih uvida u ljudsku prirodu najpre je bio jedan od naših najboljih lekara psihoterapeuta koji je jedno vreme, kao mlad neuropsihijatar, proveo u Jungovom institutu u Cirihu. Jungovski prilaz pacijentu i svemu onome čime se bavio temelj je njegove uspešne i teorijske i praktične delatnosti.

S obzirom na to da je Jung bio veći panteista nego vernik, za mnoge Jerotićeve poštovaoce predstavlja zagonetku činjenica da se posle uspešnog bavljenja Jungovom analitičkom psihologijom sasvim posvetio religiji, kao predavač pastirske psihologije na Teološkom fakultetu u Beogradu. I kad ga pitate – kako se posle psihijatrije potpuno predao religiji, jednostavno će vam odgovoriti da je već sa 17 godina bio religiozan. A to u društvu u kojem je živeo i radio s pacijentima nije bila poželjna ulaznica. Možda zato, iako je to svojim delima i praksom zasluživao, nikad nije bio profesor na Medicinskom fakultetu, već je to postao na Teološkom tek pošto je završio svoj radni vek u Kliničkom centru „Dragiša Mišović” u Beogradu.

Ako se pažljivo pogledaju njegova dela odgovor će se naći, pre svega, u knjizi „Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka” (prvo kolo), a u četvrtom kolu odgovor na pitanja koja muče savremenog čoveka, a ne nalazi ih ni u sebi ni u svojoj okolini, mnogima će ponuditi delo „Jung između Istoka i Zapada (dodatak religiji)”. U završnom kolu su i dva nova dela „Psihološka tumačenja Vukovih poslovica” i „Uzgredna razmišljanja”.

Kao što je prof. Jerotić u svoje tri knjige „Darovi naših rođaka” najpre ponudio svoje viđenje naše nacionalne i verske prošlosti, a potom ga potkrepio svojim psihološkim ogledima o Vuku, Dositeju, Lazi Kostiću, Momčilu Nastasijeviću, Miodragu Pavloviću, Njegošu, Isidori Sekulić (čak tri ogleda) i drugima, tako i njegovi davnašnji i današnji čitaoci doživljavaju njegovo delo kao osobeni dar.

Milka Lučić

[objavljeno: 02/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.