Eksponati iz Srbije na izložbi u Londonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksponati iz Srbije na izložbi u Londonu

BEOGRAD - Na velikoj internacionalnoj izložbi "Vizantija 330-1453", koja će biti otvorena 25. oktobra u londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti, biće izloženo i pet vrednih eksponata iz Srbije, najavljeno je u Muzeju primenjene umetnosti.

Viši kustos Muzeja primenjene umetnosti Milica Cukić je rekla da su za tu izložbu spremljena četiri eksponata iz muzejske kolekcije, a jedan iz Pećke patrijaršije.

Iz Peći će "putovati" zvono iz 1432. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, koje je vlastelin Rodop poklonio sedištu srpskog patrijarha i jedinstveni je primer iz tog vremena, pošto su Turci u 17. veku pretopili najveći deo crkvenih zvona u Srbiji za izlivanje oružja.

Odabrana je i bronzana kadionica, koja je služila za noćne službe u Hilandaru i redak je primerak srednjevekovne vizantijske primenjene umetnosti.

Najvredniji eskponati su Ikona Svetog Dimitirja, koja je izrađena na Svetoj Gori, na prelasku iz 14. u 15. vek, i redak je primer slikarstva moravske škole u malom formatu. Tu je i okovana kameja sa Hristom Pantokratorom iz 13. veka, koja ima svoj pandan u Hilandaru i na njoj je Bogorodica Odigitrija.

Osim predmeta namenjenih crkvenim obredima, u Lonodon će otići i vizantijski paradni mač s kraja 14. veka, ukrašen zlatom, koji je izuzetno redak i dragocen primerak vizantijskog oružja i zbog starosti i zbog očuvanosti.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 22. marta, kao prva velika smotra vizantijske umetnosti u poslednjih pola veka, moći će da se razgleda 300 eksponata iz više od 80 kulturnih institucija iz celoga sveta, uključujući dragocenosti iz Crkve Svetog Marka u Veneciji, iz ruskih muzeja, muzeja SAD, Egipta i mnogih drugih.

Londonska Akademija umetnosti realizuje ovu izložbu u saradnji sa muzejem Benaki u Atini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet eksponata iz Srbije na Vizantijskoj izložbi

Izvor: RTS, 01.Okt.2008

Na velikoj izložbi "Vizantija 330-1453", koja će biti otvorena 25. oktobra u londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti, biće izloženo i pet vrednih eksponata iz Srbije, najavljeno je u Muzeju primenjene umetnosti. .Viši kustos Muzeja primenjene...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.