Eksperimentalni festival Eho od 9. do 11. septembra

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperimentalni festival Eho od 9. do 11. septembra

BEOGRAD -  Na Kalemegdanu u više prostora (Kazamati, Vojni muzej, Planetarijum) od 9. do 11. septembra održava se eksperimentalni festival pod nazivom Eho, kojim se započinje dugoročni švajcarsko-srkpski projekt istog naziva.

Autor projekta je Marica Radojčić, izbor umetnika su načinili Marica Radojčić i Daniel Bues, producent je UMNA- Umetnost & Nauka, glavni pokrovitelj festivala je Prohelvecija, pomogli su Sekretarijat za kulturu Grada, Vojni Muzej i mnogi drugi..
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
U Projektu učestvuje pet umetnika iz Švajcarske, tri umetnika iz Srbije, i jedan umetnik iz Hrvatske. Na Ehu učestvuje Daniel Buess, Antoine Chessedž, Saskia Edens, Christian Lichtenberg, Knut Remond, Nenad Jeremić, Anando Nikolić, Marica Radojčić, Manja Ristić, a pozvani su i domaći gosti - muzičari...

Prema grčkoj mitologiji Eho je bila nimfa čije zadatak bio da neprestano priča Heri vrhovnoj boginji stare grčke mitologije, i tako je spreči da uhvati muža Zevsa u nekoj u njegovih mnogobrojnih prevara.

U moderno doba eho se definiše kao refleksija zvuka koji dolazi do slušaoca izvesno vreme nakon direktnog zvuka. Tipični primeri eha su oni koji dolaze sa dna bunara, od neke zgrade, ili od zidova neke zatvorene sobe.

Zasnovano na toj ideji, kao i na složenim značenjskim slojevima „eha" razvijanim kroz istoriju, plan je da se razvije dugoročni švajcarsko-srpski projekt u kome bi desetak umetnika radilo zajedno sa ciljem da na kraju ostvare nekoliko zajedničkih dela.

EHO projekt bi imao više aspekata: Muzika, koja je centralni aspekt projekta, video, animacija i live cinema, performansi, instalacije,a tu je i matematičko programiranje gde će matematičar i video-umetnik Nenad Jeremić u svom projektu Izgubljeni u digitalizaciji koristi svoj softver za transformaciju u 0-1 digitalnu reprezentaciju odabrane muzike, fotografija i videa nastalih tokom Projekta..

Deo projekta je i fotografija, ali i radionice, diskusije, sastanci, susreti.

Na kraju Projekta, nakon post-produkcije u Švajcarskoj, biće izdat zajednički muzički CD, DVD projekt, i knjiga sa štampanim zajednički stvorenim video i likovnim materijalom, kao i dokumentacijom o projektu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.