Ekranizovana dela srpske književnosti koja morate da pogledate ili ... ipak ih pročitati? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 19:56

Ekranizovana dela srpske književnosti koja morate da pogledate ili ... ipak ih pročitati? (VIDEO)

Da li je u nekim slučajevima bolje pročitati knjigu ili seriji i filmu treba dati šansu?

U poslednjih nekoliko godina, domaća kinematografija je doživela veliku ekspanziju, pogotovo kad je u pitanju srpska kinematografija. Svake godine nam stigne veći broj serijskih i filmskih ostvarenja iz regiona i mnogi od njih osvaje i znatne nagrade na inostranim festivalima.

Pored većeg broja naslova, došlo je i do velikog broja ekranizacija knjiga koje su nam donele >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kvalitetne serije i filmove koje mogu da stoje u rangu sa svetskim produkcijama.

Pred vama je lista ekranizacija koje su ostavile dobar utisak na publiku:

Serija "Deca zla" je ekranizovana verzija istoimene knjige autora Miodraga Majića. Ovu knjigu je 2019. godine objavila izdavačka kuća Vulkan. A sada, nakon izlaska knjige i 5 godina od objavljivanja ona je doživela 66. izdanje. To znači da je do danas prodata u više od 80.000 primeraka.

Pored toga što je knjiga i prethodno bila popularna, ova ekranizacija će dodatno doprineti popularnosti ovog dela. A što se tiče radnje ove serije i knjige, ona je smeštena u Beogradu. Sve počinje u kući na Dedinju, u kojoj se desilo svirepo ubistvo opozicionog političara.

Nepoznata osoba ubija žrtvu i u njegovoj ruci ostavlja krvavi dukat, što daje nagoveštaj ritualnog ubistva. Situacija se zakomplikuje zato što se bliže izbori, a država i vlast žele da se slučaj završi što pre. Veoma brzo se pronalazi optuženi kome dokazi nikako ne idu u korist, ali se situacija menja kada Nikola Bobić preuzima slučaj i postaje advokat optuženog.

Sa svakom novom epizodom, ovaj slučaj postaje sve više komplikovan i broj optuženih i umešanih se povećava.

"Deca zla" imaju 10 epizoda, što je sasvim dovoljno za ovu priču. Nema bespotrebnih dugih monologa, nepotrebnih scena i razvlačenja radnje do samih granica negledljivosti.

Ovo je serija koju definitivno treba pogledati. Nije najbolja serija koju ćete gledati, nije najjači triler, ali je vredna pažnje i zasigurno ćete uživati u gledanju.

"Leto kada sam naučila da letim" je knjiga koja je predviđena za tinejdžera, tačnije uzrast od 10 do 13 godina. Ova knjiga je objavljena 2015. godina i predstavlja jedno od najboljih dela čuvene dečije spisateljice Jasminke Petrović.

Pored toga što je delo postalo veoma popularna među mladima, ono je na sreću doživela i svoju ekranizaciju, pa je 2022. godine stigla i bioskopska premijera.

On je okarakterisan kao srpski porodični film, a za ovaj naslov režiju potpisuje Radivoje Andrić, dok je za scenario zaslužna Ljubica Luković.

Film je sniman u Beogradu i Hrvatskoj, na lokacijama u Starom Gradu, Jelsi i drugim mestima na ostrvu Hvar.

Glavni lik je dvanaestogodišnja Sofija koja mašta o letovanju sa svojim društvom, ali je primorana da svoje leto provede u porodičnoj kući na Hvaru. I to ni manje, ni više nego sa svojom malo napornom bakom Marijom i zanimljivom baba-tetkom Luce. Ovo je za Sofiju pakao.

Sama je sa babama, bez interneta, društva i dometa. Međutim, pakao odjednom postaje zanimljiv kada Sofija primeti čudno ponašanje baka Marije. Sofija kako bi se zabavila počinje da istražuje, što dovodi do otkrivanja velike porodične tajne. A usput Sofija i sklapa nova prijateljstva i počinje da uživa u ovom odmoru. Letovanje iz pakla postaje prava avantura.

Ovo je film u kom će uživati svi uzrasti, iako je više prilagođen mlađoj populaciji. Dobra glumačka ekipa, zanimljivi dijalozi i dobra priča će oduševiti svakoga ko bude gledao ovo ostvarenje. Takođe, Sofijina naracija je odlična i veoma šaljiva. U ovom filmu ćete uživati, a možda će vas i naterati da pročitate knjigu.

"Pad" je srpska serija koja se emitovala 2023. godine na kanalu Superstar TV. Ona je zasnovana na motivima autobiografske knjige Žarka Lauševića, "Godina prođe, dan nikad".

Premijera serije je održana na 28. Sarajevo film festivalu i ovde je doživela pozitivan odziv publike.

Ova serija nije isključivo zasnovana na ovoj autobiografiji, već za osnovni motiv preuzima određene motive iz Žarkove knjige.

Serija Pad, koja počinje svoju radnju 1993. godine, prati životni put glumca Ivana Maslaća i njegovog brata Stojana od trenutka njihovog dolaska u stan njihovog ujaka u Podgorici, nakon što se u tom gradu dogodio tragičan sukob.

Radnja se nadovezuje na Ivana dok se nalazi u istražnom zatvoru Spuž, gde se susreće sa šarolikim likovima - od sitnih lopova do političkih zatvorenika. Paralelno, serija istražuje i Ivanov odnos sa njegovim ocem Nikolom, koji je ozbiljan i racionalan čovek, a sa kojim Ivan ima složen odnos još od detinjstva. Kroz ove priče serija osvetljava kako glamurozan život poznate glumačke zvezde, tako i mračne aspekte devedesetih, korumpirano pravosuđe i zatvorski podzemni svet.

Ukoliko želite da bolje vidite koje su to bile univerzalne teme karakteristične za tragično vreme devedesetih u bivšoj Jugoslaviji i da istražite kako teška vremena utiču na sudbine običnih ljudi, onda je "Pad" idealna prilika za to.

Svi znamo za delo Bore Stankovića, "Nečista krv". A sada možemo i da pogledamo film i seriju. On nam govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine u periodu tokom 19. veka.

Radnja filma se odvija oko lika Hadži Trifuna, uticajnog trgovca i lidera hrišćanske zajednice u Vranju, koji uspešno održava dobre odnose sa turskim autoritetima, čuvajući svoj ugled u turskoj varoši koja se graniči sa oslobodjenim delom Srbije.

Dvojica Hadži Trifunovih sinova su u pripremi da preuzmu njegovu vodeću ulogu, međutim, suočavaju se sa zaverama turskih begova. U nameri da zaštiti svoje bogatstvo i moć, Trifun pokreće seriju događaja koji će imati strašne posledice za njegovu porodicu.

U pitanju je 1850. godina, na granici nove srpske kneževine, nakon što je uvredio muselima namesnika Džafer-bega, Hadži Trifun odlučuje da naruči njegovo ubistvo od Kolje, lidera arnautskog fisa, u nadi da će tako sprečiti veće sukobe. Za ovu uslugu, Kolja zahteva Tašanu, suprugu Trifunovog pokojnog starijeg sina. Iako se Hadži Trifun pokušava odupreti, na kraju podleže pod pritiskom i pretnjama, te kroz spletku dovodi Tašanu kod Kolje…

Ovo pokreće lavinu događaja - a da li su ti događaji verodostojni predstavljeni u filmu, to je na vama da procenite. Neki misle da je film neadekvatno predstavio ovo ključno delo domaće književnosti, dok su drugi zadovoljni ekranizacijom. Serija daje nešto širu sliku, ali takođe reakcije ljubitelja Stankovićevih dela su mešovite.

"Azbuka našeg života" je srpska televizijska serija, delo Jelene Bajić Jočić. Za ovu seriju, inspiracija su bili romani "Muška azbuka" i "Azbuka mog života" naše autorke Mirjane Bobić Mojsilović.

Serija donosi priču o bračnom paru Popović, koji su već 25 godina u braku koji je započeo kao studentska ljubav i mladalačka strast. U toj ljubavi, teži se uspehu u društvu gde su status, karijera i novac ključni.

Nakon što su uspeli da steknu materijalno bogatstvo i dok njihova deca studiraju u inostranstvu, na površinu izbija kriza koja polako razara ovu naizgled savršenu porodicu. "Azbuka našeg života" je tragikomična serija koja istražuje kompleksnost braka, porodičnih odnosa i društvenih normi. Nedavno je emitovana i druga sezona ovog ostvarenja.

Srbija Danas/adria.ign.com/V.J.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.