Džim Šeridan obožava SRPSKE FILMOVE, jedan mu je i omiljen: Važna istina se nalazi u vašoj kinematografiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 23:19

Džim Šeridan obožava SRPSKE FILMOVE, jedan mu je i omiljen: "Važna istina se nalazi u vašoj kinematografiji"

Jedan od najvažnijih irskih reditelja posebno ceni Kusturicu.

Počeo je 12. Beogradski irski festival. Otvorio ga je čuveni reditelj Džim Šeridan, a deo programa Festivala čini i retrospektiva njegovih filmova. Festival traje do 18. marta.

Džim Šeridan nam je svojim filmovima približio irsku kulturu, mentalitet naroda, način života. Tri i po decenije dugu filmsku karijeru počeo je sa 40 godina. Za svoj debi Moje levo stopalo, priču o životu Kristija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Brauna, irskog umetnika koji je, uprkos cerebralnoj paralizi, koristeći samo levo stopalo, naučio da slika i piše, nominovan je za Oskara.

„Kada smo snimali taj film, nisam mogao da pretpostavim da će biti tako uspešan. Bio sam siguran da će uloga Danijela Dej Luisa biti izuzetna, iako tada nisam bio svestan strukture priče i kako sam sve uradio, ali kada pogledam unazad, zadovoljan sam. Mnogo toga se promenilo u filmskoj industriji od tada. Digitalizacija je oduzela magiju filmu, spektakli su precenjeni, a prava drama potcenjena. To treba da se promeni“, objašnjava Šeridan.

Nominacije za Oskara usledile su i za njegova naredna ostvarenja Polje, U ime oca za koji je nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu, kao i za dramu o porodici irskih migranata u Njujorku, film U Americi.

Svojim nagradama dodao je i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, koji mu je uručen na otvaranju 12. Beogradskog irskog festivala.

„To je fantastično. Volim tradiciju jugoslovenskog, srpskog filma. Volim Kusturicu, muziku u njegovim filmovima. Dom za vešanje je u mojih top pet omiljenih filmova svih vremena. Vrlo važna istina se nalazi u vašim filmovima i važni momenti istorije su u njima osvetljeni. Zaista poštujem vašu kinematografiju“, istakao je Šeridan.

Na Beogradskom irskom festivalu biće prikazani i Šeridanovi dokumentarci o čuvenim irskim glumcima Piteru O'Tulu i Ričardu Harisu.

Pored bogatog filmskog programa, festival nam dovodi i Tea Dorgana koga nazivaju „najvećim živim pesnikom Irske“, pozorišnu trupu iz Dablina "Fishamble" i predstavu Kralj koja je glavnom glumcu, Petu Kinevanu donela prestižnu nagradu „Ser Lorens Olivije“.

Srbija danas/RTS/J. Knežević/Preneo T. M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.