Džejn Kempion na čelu žirija u Kanu

Izvor: B92, 07.Jan.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejn Kempion na čelu žirija u Kanu

Rediteljka sa Novog Zelanda Džejn Kempion biće predsednica žirija 67. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu od 14. do 25. maja, saopštili su danas organizatori te kulturne manifestacije.

"Velika mi je čast što sam izabrana da budem predsednica žirija. I moram da priznam da sam veoma nestrpljiva", rekla je 59-godišnja rediteljka, jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu u Kanu, za film "Klavir".

Dirtektor Kanskog festivala Žil Žakob je rekao da je Džejn Kempion >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "pravi majstor".

Džejn Kempion predstavlja jedinstven slučaj u istoriji Kanskog festivala. Ona je osvojila dve Zlatne palme, prvu 1986. godine za kratkometražni film "Peel", dok je još bila nepoznata u svetu, i drugu 1993. godine za "Klavir".

Ona je za taj film dobila i Oskara za najbolji scenario, dok je glumica Holi Hanter dobila nagradu za najbolju žensku interpretaciju u Kanu i Oskara za najbolju žensku ulogu.

Džejn Kempion će postati prva rediteljka predsednica žirija Kanskog festivala. Pre nje su kao žene predsednice žirija bile glumice Izabel Iper, Izabela Ađani i Liv Ulman.

Ona je rođena 30. aprila 1954. godine u Velingtonu od roditelja umetnika, majke glumice i oca upravnika pozorišta, koji je bio fasciniran Šekspirom. Završila je antropologiju i potom nastavila studije slikarstva u Engleskoj i Australiji.

Počinje da radi na filmu 80-ih godina kada je završila u Australiji školu za filmsku televiziju i radio (Australian film television and radio school). Tada je izašao njen prvi kratometražni film "Peel" i 1986. godine osvaja prvu Zlatnu palmu.

U svom prvom dugometrazznom filmu, "Klaviru", Džejn Kempion nameće svoj stil i nastoji da predstavi žene koje traže sopstveni identitet ili napredak.

Njeni najpoznatiji filmovi su "Portrait of a lady" (1996) sa Nikol Kidman, "Holy Smoke" (1999) sa Kejt Vinslet, "In the Cut" (2003) sa Meg Rajan i "Bright Star" iz 2009. godine.

"Moji filmovi predstavljaju reakciju na opsesiju društva za normalno i odbijanje svake neobičnosti", rekla je rediteljka, koja je navela da je obožavateljka Emili Bronte, Emili Dikinson i Virdžinije Vulf.

Ona je 2009. godine rekla u Kanu da bi želela da ima više žena reditelja, "jer su one podarile život celom svetu".

Rediteljka trenutno živi u Australiji i imala je veliki uspeh u TV mini-seriji "Top of the Lake" u američko-britansko-australijskoj produkciji. I u ovom slučaju glavnik junak je žena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džejn Kempion na čelu žirija u Kanu

Izvor: Blic, 07.Jan.2014

Džejn Kempion rediteljka sa Novog Zelanda predvodiće žiri 67. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, koji će biti održan od 14. do 25. maja. Autorka filma „Klavir“ jedina je žena koja je na toj prestižnoj smotri nagrađena Zlatnom palmom. Džejn Kempion..- Velika mi je čast što sam izabrana...

Nastavak na Blic...

Džejn Kempion na čelu žirija u Kanu

Izvor: Akter, 08.Jan.2014, 10:54

Rediteljka Džejn Kempion biće predsednica žirija 67. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu od 14. do 25. maja, saopštili su organizatori te manifestacije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.