Džejms Kamerun otkriva zašto The Abyss tek sad dobija 4K specijalno izdanje

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 22:32

Džejms Kamerun otkriva zašto "The Abyss" tek sad dobija 4K specijalno izdanje

Džejms Kamerun potpuno je svestan da njegovi fanovi već jako, jako, jako dugo traže 4K specijalno izdanje filma "The Abyss" (Ambis).

Čekanje međutim, je skoro pa gotovo, s obzirom na to da je osvežena verzija Kameronovog prvog filma o okeanu prvi put prikazana u bioskopima u sredu 6. decembra, dok je izlazak fizičkog izdanje 4K Ultra HD Blu-ray diska planiran za 12. marta 2024. godine (uz 4K kolekcionarska izdanja "Aliens" i "True Lies").

To je vrhunac dugog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta za Kameruna i njegove fanove, a reditelj je u svojoj video najavi za ovo izadnje izjavio da će gledaoci "videti film koji sam zaista nameravao da napravim".

"Mislim da je to izuzetna prilika", rekao je za IGN u nedavnom razgovoru.

"Znači, film nije bio ogroman hit. Prošao je pristojno, ali nikada nije nestao, i ljudi nastavljaju da se povezuju s njim tokom vremena. Mogućnost da se vidi specijalno izdanje u bioskopu zaista je nezapamćena prilika."

Kamerun je morao da skrati "The Abyss" sa gotovo tri sata na otprilike dva sata i 15 minuta za njegovo prvobitno izdanje 1989. godine. Međutim, nakon ogromnog uspeha "Terminatora 2: Judgment Day" iz 1991. godine, obezbedio je sredstva da završi specijalno izdanje koje je objavljeno 1992. godine. Ali, kako ističe, "izašlo je, šta, na LaserDisc-u verovatno u to vreme, i nikada nije bilo u bioskopima".

Čak i Kamerun priznaje da nije video posebno izdanje "The Abyss" u bioskopu sve do kraja našeg intervjua - i to sa svojom odraslom decom. ("Svidelo im se", kaže, "bili su veoma impresionirani, a teško ih je impresionirati. Osvojio sam neke očinske poene.")

Dakle, ako posebno izdanje već postoji toliko dugo, zašto su prošle decenije da se pravilno prikaže u bioskopima i u 4K rezoluciji?

Iskreno, kako ukazuje tvit iz 2019. godine, čak i Rajan Džonson i Rajan Rejnolds su se pitali o tome, kao i o "True Lies" (Istinite Laži).

Kameron zna da pitanje dolazi čim ga počnem postavljati: "Šta je toliko dugo trajalo?"

"Prvo, to je veoma specifičan proces za mene", počinje on.

"Treba mi otprilike nedelju dana tamo ceo dan, nadgledajući prenos, ispravljajući svaki kadar, svaki mali deo rekonstrukcije i radeći na svakom pikselu slike, i ne želim to samo olako odraditi, niti želim da neko drugi to radi umesto mene."

"Bili smo prilično pod pritiskom tokom pravljenja Avatar 2, 3 i delova 4 usred pandemije i prekida produkcije, i to je zaista bilo neprekidno", nastavlja. Zbog toga nije stigao ni do "The Abyss" kao ni do "True Lies", i pokušao je reći fanovima: "Momci, samo sačekajte. Samo sačekajte. U redu je. Ti filmovi neće nigde otići. Već su stari. Ne pokušavamo iskoristiti neku veliku žurbu ovde."

"Sve smo uradili kako treba i sada je moguće grupisati ih zajedno kao svojevrsnu biblioteku", kaže. "To nije bila moja namera, jednostavno se tako iskristalisalo."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.