Džarmuš operu o Tesli dovodi u Zagreb

Izvor: B92, 14.Avg.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džarmuš operu o Tesli dovodi u Zagreb

Čuveni pozorišni reditelj Robert Vilson, rediteljska zvezda filmskog sveta Džim Džarmuš i kompozitor Fil Klajn radiće zajedno na novoj operi o Nikoli Tesli, a jedan od koproducenata je i Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba.

Iako su pregovori još uvek u toku, ovu vest je u telefonskom razgovoru za hrvatski Večernji list potvrdila Dubravka Vrgoč, nova direktorka HNK-a.

Vrgoč, koja na svoju novu dužnost stupa 1. septembra, trenutno boravi u Njujorku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde učestvuje na radionicama u Vilsonovom centru “Water Mill”, za šta je od hrvatskog Ministarstva kulture dobila 10 hiljada dolara podrške.

Ona je u razgovoru za Večernji list najavila i konferenciju za novinare, po povratku iz Njujorka, na kojoj će biti saopšteno više detalja, uključujući i prve zvanične informacije o učešću Zagreba u ovom projektu.

U dopisu hrvatskog Ministarstva kulture navodi se da su pregovori još uvek u toku, te da nije moguće otkriti ništa više.

“Ne znam ni je li komponovana muzika, a ni podelu uloga. Iako je reč je o skupom projektu, neće nas koštati mnogo jer Hrvatska novac nema”, rekao je pomoćnik ministarke kulture Vladimir Stojsavljević.

Kada se ranije kandidovala za direktorku HNK-a, Dubravka Vrgoč nije navela da planira da radi koprodukciju o Nikoli Tesli, piše Večernji list. Ipak, u tome ima podršku Ministarstva kulture jer je reč o međunarodnoj koprodukciji, što je bila jedna od temeljnih odrednica njenog programa, stoji u dokumentu Ministarstva.

Iako se još ne zna kad će se projekt biti realizovan, Džim Džarmuš je za strane medije izjavio da se premijera očekuje na jesen 2015. ili početkom 2016. godine. I Robert Vilson, koji se do sada okušao u raznim medijima, izjavio je da je Teslom opsednut još od studentskih dana kad je počeo da se zanima za njegove ideje o elektricitetu i munjama.

Kompozitor Fil Klajn sa Džarmušom sarađuje od osamdesetih, kada su osnovali bend The Del-Byzanteens. Poznat je po kompozicijama različitih žanrova i konteksta, od eksperimentalne elektronike, muzike za kazalište, zvučnih instalacija...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Džim Džarmuš u Zagrebu radi operu o Nikoli Tesli

Izvor: Blic, 15.Avg.2014, 12:30

Čuveni pozorišni reditelj Robert Vilson, kultni filmski reditelj Džim Džarmuš i kompozitor Fil Klajn radiće zajedno na novoj operi o Nikoli Tesli, a jedan od koproducenata je i Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, piše zagrebački "Večernji list"...Iako su pregovori još uvek u toku, ovu vest...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.