Dve muzejske predstave u Spomen zbirci Pavla Beljanskog 20. novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2021, 11:43

Dve muzejske predstave u Spomen zbirci Pavla Beljanskog 20. novembra

U subotu, 20. novembra u Spomen zbirci Pavla Beljanskog na programu su dve muzejske predstave u izvođenju Teatra mladih "Mišolovka“ -  "Šest portreta Pavla Beljanskog“ (16 časova) i "U ogledalu muza“ (18 časova). Ulaz na predstave je besplatan uz prethodnu najavu.

Predstave su realizovane uz podršku Grada Novog Sada, kao deo projekta "Muzej mladih“. Ovim projektom Spomen-zbirka je tokom 2021. godine nastavila da podstiče unapređenje saradnje između muzeja, udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i građana radi povećanja kvaliteta i pristupačnosti muzejskih programa za mlade.

Saradnja sa Teatrom mladih "Mišolovka“, sa velikim uspehom ispraćena kod publike igranjem predstave "Šest portreta Pavla Beljanskog“ tokom 2019. i 2020. godine, nastavlja se realizacijom predstave "U ogledalu muza“ (2021), takođe u režiji Ibre Sakića. U okviru programa izložbe Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović i obeležavanja 60 godina od otvaranja muzeja za javnost, glumci Teatra mladih „Mišolovka“ prvi put će odigrati obe predstave u jednom danu.

Koordinatori projekta: Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih "Mišolovka“

Kroz metod procesne drame učesnici su upotrebili sav dostupan materijal (literatura, eksponati, novinski članci, audio i video zapisi, fotografije, pisma itd), kolekciju i ambijent Spomen-zbirke za improvizacije i kreiranje šest scena koje su, po njihovom mišljenju, bile ključne u životu Pavla Beljanskog. Svaka tema odigrava se u posebnom izložbenom segmentu muzeja. Prolazeći kroz celokupan stvaralački proces u okruženju dela najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, glumci su kreirali predstavu u čast ovih znamenitih ličnosti, sa ciljem da se istaknu izuzetni primeri delovanja pojedinaca i značaj njihovog doprinosa za kulturu jedne zemlje.

"U ogledalu muza“ (18 časova)

Nova predstava premijerno izvedena u junu 2021. godine, reinterpretira prijateljske odnose između darodavca, diplomate Pavla Beljanskog i autora iz njegove kolekcije. U pripremnom delu predstave uključeni su i kustosi Spomen-zbirke, deleći informacije i saznanja sa mladim glumcima i rediteljem. Proces koji je potom usledio produkt je njihovog samostalnog promišljanja. Predstava "U ogledalu muza“ kroz raznolike aktivnosti (radionice, debate, probe, igranja predstave) doprinosi afirmaciji Spomen-zbirke i upoznavanju šire javnosti sa likom i delom darodavca, kao i razvoju nove publike.

Koordinator: Milica Orlović Čobanov, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Dramatizacija i režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih "Mišolovka“

Pomoćnici režije: Avram Bujić i Danijela Trifković

Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta (20 osoba po terminu). Prisustvo se može prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.