Izvor: Politika, 23.Okt.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset novih naslova u „Arki”

Izdavač iz Smedereva objavljuje roman „Tajni ferman” francuske spisateljice Stefani Senar, koju Predrag Matvejević poredi sa Fransoaz Sagan

Izdavačko preduzeće „Arka” poznato po tome što objavljuje samo probrane naslove i što je jedan od retkih izdavača koji gotovo posvećenički objavljuje poeziju domaćih i stranih autora, na ovogodišnji sajam izlazi sa više od dvadeset novih naslova.

Objavljivanjem izabranih i novih pesama „Srce okeana” Dragana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jovanovića Danilova, uz pet prethodnih u ovoj godini („Zimski izveštaj” Jovana Zivlaka, „Zvezdano polje” Živorada Nedeljkovića, „Neko mi uze reč” Nenada Grujičića, „Las vilajet” Miroslava Lukića – Belatukadruza i „Veliko uvo” Zorana Hr. Radisavljevića), „Arka” je zaokružila prvo kolo svoje jedinstvene biblioteke „Logos – Srpski venac” od dvadeset pesničkih izbora na srpskom i makedonskom jeziku. Sve izbore je sačinio i na makedonski preveo pesnik i akademik Risto Vasilevski.

U prestižnoj biblioteci sa imenom samog izdavača, „Arka” objavljuje roman „Tajni ferman” francuske spisateljice Stefani Senar, koji je izazvao veliku pažnju ne samo francuske književne javnosti nego i sredina u kojima

je preveden i objavljen. Pogovor za „Arkino” izdanje napisao je akademik Predrag Matvejević, koji, pitajući se da li je Stefani Senar nova Fransoa Sagan, kaže: „U našoj evropskoj literaturi, sve više zajedničkoj, ovo delo pruža mnogo više od običnog iznenađenja: izvesnu nadu.” Visokim ocenama koje su izrekli poznati francuski filozofi, esejisti i književni kritičari – Aleksandra Lenjel Lavstin, Silvi Ženevoa, Žil Kostas, Žan Iv Susi, Pjer Astijer, pridružili su se i poznati pisci i kritičari sa naših prostora: Vidosav Stevanović, Jasna Šamić, Goce Smilevski i Venko Andonovski, koji piše: „Stefani Senar je napisala sjajan postmodernistički roman... sa vizijom, intrigom, potragom, sa centralnim simbolom, intelektualnim odnosima, kulturnim konfrontacijama. ’Tajni ferman’ je zrelo književno delo s najvišim i najestetskijim umetničkim vrednostima.”

U ovoj biblioteci objavljene su i izabrane i nove pesme „Rastočeno vreme”, naše istaknute pesnikinje Milene Vukoje Stamenković, koja godinama živi u Švajcarskoj (izbor sačinila Ljiljana Stejić, a pogovor napisao Risto Vasilevski) i novi roman „Nevidljivi zid” Aleksandra M. Aleksića.

 U biblioteci „Logos – Svetovi”, objavljen je trojezični pesnički izbor (na ruskom, srpskom i bugarskom) „Čerta/Crta/Čerta” ruske pesnikinje Natalije Jelizarove (na srpski prevela Vera Horvat, a na bugarski Valentina Radinska), a u biblioteci „Vrt” prva pesnička knjiga „Predivan san” Tanje Remić-Stojanović.

Posebnu pažnju posetilaca Sajma svakako će izazvati knjiga sociološko-antropoloških eseja „Biblijski odzivi” Ljupke Hristove-Baševske. U preporuci za knjigu, poznata prof. dr Vera Georgijeva piše: „Ovi eseji kreću se od izvanrednog kritičko-kreativnog preispitivanja određenih biblijskih stavova čiji eho još uvek odzvanja u prostorima sa hrišćanskom tradicijom, do oštre imanentne kritike crkvene prakse. Njena erudicija, pristup legitimnim metodama nekoliko naučnih disciplina, misaona konsekventnost i briljantni stil jezičkog izražavanja, omogućili su Hristovoj-Baševskoj da ostvari i ostavi lični autonomni pečat na svakoj stranici ove knjige.”

Očekuje se da se tokom trajanja Sajma, u prevodu Ljiljane Stejić, pojavi i čuveni roman „Sudbine sa Al Ashara” poznatog makedonskog pisca i uglednog jugoslovenskog i makedonskog diplomate Trajana Petrovskog, koji na najbolji način aktuelizuje najnovija zbivanja koja ne potresaju samo Bliski i Daleki istok, nego i naš Balkan, i svet u celini. Z. R.

Nagrađeni Senar i Zivlak

Nagrade izdavačkog preduzeća „Arka” iz Smedereva za najbolju knjigu domaćeg i stranog pisca u 2014. godini, dobili su istaknuta francuska spisateljica Stefani Senar za roman „Tajni ferman” i Jovan Zivlak za knjigu izabranih i novih pesama „Zimski izveštaj”. Žiri je radio u sastavu: akademik Elka Njagolova (predsednik), akademik Sande Stojčevski, akademik Dumitru M. Jon i Mićo Cvijetić.

Roman „Tajni ferman” je priča o potrazi za svojim korenima, koja u sebi uključuje i potragu za izvesnim tajnim fermanom za koji su zainteresovane i neke strane tajne službe, što joj daje i izvesni kriminalistički i avanturistički ton, ali bez ikakvih banalnosti svojstvenih avanturističkim romanima.

Jovan Zivlak (1947), nesumnjivo je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika. Njegova poezija izbija iz metafizičkih spoznaja, iz dubokih izvora postojanja, ali je stalno upućena na sadašnjost, u kojoj se prosejavaju sudbine iz realnog sveta. 

Z. R.

objavljeno: 24.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.