Duško Stojanović: Petar i ja – refleksija i podsticaj u slikarstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2020, 15:59

Duško Stojanović: Petar i ja – refleksija i podsticaj u slikarstvu

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu, 21. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba slikara i grafičara Duška Stojanovića posvećene druženju sa slavnim slikarem 20. veka Petrom Omčikusom.

Postavka izložbe ima za cilj da aktuelizuje vrednosti zbirke – u ovom slučaju stvaralaštvo Petra Omčikusa – u diskursu aktuelnih umetnika, koji su u svom radu došli u dodir sa autorima iz fonda. Pod utiskom koji je na njega ostavio Petar Omčikus, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i njegova likovna poetika, slikar i grafičar Duško Stojanović je odabrao slike koje vode dijalog s ovim značajnim autorom iz Mamuzićeve zbirke.

Postavka predstavlja značajan period stvaralaštva Duška Stojanovića kroz dvadeset devet ulja na platnu, nastalih tokom jedne i po decenije ovog veka, kada je definisana slikareva zrela faza stvaralaštva.

Lični odnos i sećanje na prijateljstvo sa Petrom Omčikusom, jednim od najpoznatijih stvaralaca srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka, Duško Stojanović ističe kroz delo "Srdele“ iz 2014. godine priključeno ovoj izložbi iz Stojanovićeve privatne kolekcije, koje predstavlјa poslednje Omčikusovo delo u tehnici ulja na platnu, kao i veliki broj fotografija iz lične arhive.

Na izložbi će govoriti direktor Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića Vladislav Šešlija, a prisutnima će se obratiti i umetnik Duško Stojanović.

Izložbu će otvoriti Gordana Krstić Faj, istoričarka umetnosti. Autor izložbe je viši kustos Ana Rakić. Izložbu možete pogledati do 4. novembra.

Duško Stojanović je rođen 1960. godine u Čurugu. Diplomirao je na odseku za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu 1986. godine. U periodu od 1989–1993. godine pohađao je specijalizaciju za grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi (Slovačka), u klasi profesora Albina Brunovskog.

Od 1987. je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, a član grupe „Emisao“ postao je dve godine ranije. Član je Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ od 1993. godine, kao i pariske asocijacije „Maison des Artistes“ od 1997. godine.

Od 1996. do 2014. godine živi i radi u Parizu. Samostalno izlaže od 1983. godine u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj i SAD.

Do sada je priredio 33 samostalne i preko 180 kolektivnih izložbi. Živi u Novom Sadu sa porodicom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložba "Duško Stojanović: Petar i ja" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Izvor: Radio 021, 19.Okt.2020

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu, 21. oktobra, u 19 časova, biće otvorena izložba "Duško Stojanović: Petar i ja – refleksija i podsticaj u slikarstvu"...Pod utiskom koji je na njega ostavio Petar Omčikus, kao i njegova likovna poetika, slikar i grafičar Duško...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.