Izvor: Arte, 29.Maj.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušanka Vartabedijan: Nostalgija

U Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, u petak 1. juna biće otvorena retrospektivna izložba slika „Nostalgija“ Dušanke Vartabedijan.

Na izložbi će se naći trideset radova srednjeg formata nastalih u periodu 1960-2000. godine, pretežno u tehnici akvarela i suvog pastela. Autorka je tematski okrenuta pejzažu, mrtvoj prirodi i arhitekturi. Izložba traje do 19. juna 2018. godine.

U nastavku večeri uživaćemo u letnjem programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << "Muzička bašta" Centra za kulturu Grocka i nastupu sastava Serboplov sa početkom u 20:30 časova u bašti Rančićeve kuće

O umetničkom opusu Dušanke Vartabedijan, u tekstu o porodici Vartabedijan Nikola Kusovac 2006. godine piše: „...u nizu akvarela punih svežine, u njihovoj gipkoj crtačkoj strukturi, sigurnom rešavanju prostora, korišćenju efekata svetlosti, građenju lirske atmosfere i uravnoteženoj kompoziciji, Dušanka Vartabedijan se predstavlja kao temeljno obrazovan umetnik, izbrušenog ukusa, sigurne ruke i bistra oka. U tom pogledu deluje još ubedljivije ciklus njenih kolaža u kojima nadahnuto uspostavlja aktivan i atraktivan odnos između kapitela i cveća, kao simbola prošlog i sadašnjeg, kao odnosa istorije i života, kao preplitanje sna i jave. Na istovetnoj stvaralačkoj osnovici, koja podrazumeva široko opšte obrazovanje ali i dugom praksom odnegovana estetička merila, Dušanka se na delu dokazala kao vrsni umetnički fotograf, sposoban da izborom motiva, nađenim uglom snimanja, zabeleženom atmosferom, odnosno detalja prema celini i ritmovanjem planova, ostvari trajne i nesumnjivo profesionalne vrednosti.“

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.