Dušan Mikonjić izlaže u galeriji U podrumu

Izvor: Blic, 27.Feb.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan Mikonjić izlaže u galeriji "U podrumu"

U Umetničkoj galeriji "U Podrumu" (Kosančićev venac 20) uoči vikenda je otvorena samostalna izložba slika Dušana Mikonjića na temu "Radost slikanja" .

Postavka je formirana prema odabiru radova iz višegodišnje serije "plein air-a" (slikanja i crtanja na otvorenom), gde je kao polazni motiv poslužio gradski pejsaž i Beograd kao nosilac umetnikove inspiracije.

„ A ipak, ma šta radio, ja vam pružam samo delić svoje unutarnje radosti", kaže francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fovista Raul Difi, koji je, strogo uzevši, sudbonosni inspirator Mikonjićevog slikarstva. Difi je ovom izjavom, u stvari, ponovio Matisovu definiciju fovizma, glavnog predstavnika umetnosti 1905. , nastale u protivstavu prema Gogenu, Sezanu, Tuluz-Lotreku, Renoaru, Maneu i Bonaru...

Završio Grafičku školu i Grafiku na ALU u Beogradu. U grafici se bavi prizorima iz enterijera Slika Beograd na ušću Save u Dunav, tvrđavu, Sabornu crkvu, pristanište...

Mikonjić nema nameru da nas uznemiri ili uzbudi; on hoće da nas šarmira (a ovaj izraz ima kod njega svu svoju izvornu snagu); on hoće da nas očara i prenese u svet svoje intime, u prostor svog bitisanja.

Crtež je lak, gibak, prodoran i zavodljiv. Uvlači nas u život radosti slikanja", piše u katalogu akademik, slikar Todor Stevanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.